MWC2018: Nokia tuo wifin 5G:n avuksi koteihin

Nokia uskoo 5G-verkon lisäksi tarvittavan langattomia wifi-verkkoja. Yritys esitteli eilen ostamansa yhdysvaltalaisen Uniumin kehittämän wifi-reitittimen. Toimitusjohtaja Rajeev Suri hehkutti puheessaan uutta wifi-tekniikkaa raskaamman sarjan 5G-tekniikoiden jatkoksi koteihin.

Nokia esittelee Barcelonan tänään alkavilla Mobile World-tapahtumassa uudet mesh-pohjaiset wifi-reitittimet. Nykyinen versio ei sisällä vielä 5G-verkkoyhteyttä. Sellainen on kuitenkin tulossa kiinalaisen Huawein messuilla esittelemän 5G-Wifi-reitittimen tavoin. Huawei kertoi tuovansa oman tuotteen vuoden 2019 aikana.

Huawei 3GPP 5G -reititin tukeutuu Wifin lisäksi uusimpaan 3GPP:n 5G-verkkostandardiin. Reititin hyödyntää Huawein omaa Balong 5G01 -piirisarjaa ja tarjoaa latausnopeudet aina 2 gigabittiin asti. Esiversiota hyödynnettiin jo muutama viikko sitten Suomessa Elisan 5G-kokeiluissa.

Nokia aikoo tuoda useita langattomia wifi-tuotteita, joiden avulla voidaan maksimoida kotien langattoman wifi-verkon suorituskyky ja yksinkertaistaa verkonhallintaa. Nokian uutuus osaa korjata myös aiempaa papremmin erilaisia häiriötilanteita. Se voi tunnistaa esimerkiksi seitsemäntoista erilaista 2,4 GHz: n tai 5 GHz: n häiriövalolähdettä, kun monet nykytuotteet havaitsevat tyypillisesti vain neljä. Toiminnan takana on Uniumin kehittämä erikoisohjelmisto.

Toimitusjohtaja Rajeev Suri, Nokia.

Uuden Wifi-tekniikan avulla Nokia pystyy tarjoamaan myös teleoperaattoreiden tarjoamat nettipuhelut ja nopeat internet-yhteydet käyttäjilleen. Wifi-tekniikan tarjoavan Uniumin osto saadaan Nokian mukaan loppuun tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Muuten suurimpien verkkotoimittajien Nokian, Ericssonin ja Huawein tarjonta on pääosin raskaampaa LTE- ja 5G-tekniikkaaa. Osastot pursuavat uusinta verkkotekniikkaa langattomista kuitupohjaisiin ratkaisuihin. Nyt haetaan kauppoja, jotta markkina saataisiin kasvuun.

Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri mainosti eilisessä puheessaan 5G-verkkojen nopean käyttöönoton lisäksi uutta ReefShark-kytkinpiiriä ja AirScale 5G-tuettuja tukiasemia. Yritys kertoi tapahtumassa myös aloittavansa yhteistyön Facebookin kanssa 60 GHz-taajuuksien käytöstä kuidun korvikkeeksi.

Barcelonan tapahtumaa värittää, että 5G-verkkojen ja -taajuuksien jako on meneillään eri puolilla. Rajeev Suri uskoo Yhdysvaltojen, Kiina Aasian ja esimerkiksi Japanin ehtivän 5G-verkoissa nopeimmin liikkeelle. Euroopassa 4G-verkot ovat vielä hyvässä vireessä, mutta silti Suomen kannattaa olla teollisuuspoliittisestikin aktiivinen 5G-verkkojen avaamisessa.  Ja laajemminkin pohjoismaat ovat varmaan eturivissä 5G-verkkojen käyttöönotossa.

LISÄÄ: Katso Nokian toimitusjohtaja Rajeev Surin puhe Barcelonan mobiilimessuilla 25.2.3028 (LINKKI)