Lisää sähköurheiluautoja – myös oma rengastyyppi

Geneven kansainvälinen autonäyttely täyttyy pian uusista sähköauto- ja hybridimalleista. Tarjolla on perusmallien lisäksi uusia sähköurheiluautoja. Jopa Goodyear julkistaa sähköautoihin tarkoitetun prototyyppirenkaansa.

Laajasta sähköautokattauksesta kertovat autolehtien nettipalvelut jo laajasti, mutta tänä vuonna esillä on ehkä Teslan innoittamana runsaasti uusia sähköurheiluautoja. Hyvä esimerkki on Porsche, joka toi tapahtumaan Mission E Cross Turismo -sähköautoversion.

Jaguarin sähköurheiluauto tulee myyntiin ensi kesänä. Hinnat alkavat 84 379 eurosta.

Audilla on esillä ensimmäinen SUV-täyssähköautonsa prototyyppi. Myös Seat esittelee täyssähköinen Cupra e-Racer-kilpa-autonsa ja brittibrandi Jaguar esittelee moniin muihin sporttimerkkeihin verrattuna hillitymmin muotoilun I-Pace-sähköautonsa (kuvassa).

Kiinalaisomisteisen Volvon premium-merkki Polestarilla on Genevessä esillä sähköurheiluautomalli, joka kehittää 600 hevosvoimaa tehoa ja 1 000 Nm vääntöä.

Sähköautorengas.

Polestarin toimintasäde pelkällä sähköllä ajettaessa on 150 kilometriä, mikä on enemmän kuin millään muulla hybridiautolla. Auton kehitystyö etenee Chengdussa, Kiinassa.  Esituotannon on määrä alkaa vuoden 2018 loppupuolella.

Sähköautojen lisäksi sähköautoilu vaatii renkailta aivan uudenlaisia vaatimuksia. Siksi Goodyear esittelee Electric Drive -teknologialla varustetusta EfficientGrip Performance -renkaansa.

Älyrengas

Goodyear kertoo testien jo osoittaneen, että perinteiset renkaat voivat kulua sähköautoissa jopa kolmanneksen nopeammin sähkömoottorin voimakkaan, välittömän väännön ja painavien akustojen tuoman lisäpainon vuoksi.

Uusi rengas on tulossa tuotantoon ensi vuoden aikana. Goodyear esittelee tapahtumassa uutta älyrenkasta, jonka anturit yhdessä auton ja kolmannen osapuolen tietojen kanssa tuottavat reaaliaikaista tietoaa Goodyearin algoritmeille.

Rengasvalmistajan algoritmien ansiosta tiedot renkaan tunnuksesta ja tilasta (mm. kuluma, lämpötila ja paine) päivittyvät jatkuvasti verkkoon.

Uudenkaupungin autotehtaalta messu-uutuus

Geneven autonäyttelyssä on myös Suomi-viritys, sillä yksi Mercedes Benzin esittelymalleista on Uudessakaupungissa valmistettavan Mercedes-Benzin uusi A-sarjan auto. Se on Made in Uusikaupunki -malli, sillä Valmet Automotive aloittaa valmistuksen ensimmäisenä Mercedeksen alihankkijoista. A-sarjan mallissa on myös uutuutena digitaalisen MBUX-käyttöliittymä auton eri toimintojen hallintaan.

LISÄÄ: Geneven autonäyttely ja linkit autoalan uutuuksiin (LINKKI).

Aloituskuva: Porschen Mission E Cross Turismo -sähköurheiluauto.