Video: Näin drone lennättää pizzat kotiisi

Pizza, joka laskeutuu lennokin kyydissä kotiovellesi kuulostaa unelmalta, mutta voi tulevaisuudessa olla totta myös Suomessa. Suomalaisyrittäjä kokeili äsken käytännössä, miten Suomen hyisissä pakkasissa kuljettaminen dronella onnistuu. Mukana on laajemmin videoita drone-kuljetuksista.

Maailmalla Amazon ja monet muutkin yritykset ovat kokeilleet jo tuotteiden kuljettamista drone-lennokkien avulla. Suomessa Posti on mainosmielessä testannut tuotteiden kuljetusta robottikoptereiden avulla. Afrikassa dronien avulla toimitetaan jo lääkkeitä lähikyliin.

Kuva: Mercedes Benz

Mercedes Benz visioi runsas vuosi sitten uudenlaista jakeluautoa (kuvassa), josta tuotteet voitaisiin toimittaa asiakkaan ulko-ovelle auton katsolla olevan lennokin avulla.

Viimeisimmän kokeilun dronien hyödyntämiseksi teki Pizza-Online, jonka testilento sujui lumituiskusta huolimatta varsin mallikkaasti. Pizzat pysyvät yrityksen mukaan lämpölaatikossa kuljetettaessa kuumana ja drone laskeutui  mallikkaasti testiasiakkaan pihamaalle.

Dronien avulla voitaisiin pizzat toimittaa periaatteessa vaikkapa suoraan asiakkaan parvekkeelle. Laajemmin pizzojen tai muiden tavaroiden toimitus ei kuitenkaan vielä onnistu. Dronien kantamat ovat vain kaksi kilometriä ja niihin on lainkin mukaan oltava  suora  näköyhteys koko lennättämisen ajan. Suomen kylmät talvet haastavat myös kuljetusdronien akun koville, koska lämpimilläkin keleillä ison dronen akku kestää noin 15 minuuttia ja kylmässä sitäkin vähemmän.

Varsinaiset Suomen robotti-drone-lennot antavatkin edelleen odottaa. ’’On vaikea sanoa, kuinka pian tämä tapahtuu, mutta vuoden kuluttua olemme paljon viisaampia”, kommentoi Trafin tarkastaja Kimmo Huoviala tavaroiden toimituksia drone-lennokeilla.

LISÄÄ: Tässä suomalaisyhtiön testilennon lyhyt mainosvideo (LINKKI) sekä joukko muitakin drone-videoita sushin lennokkikuljetuksesta kirjoihin  (LINKKI, Youtube). Tässä aiemmat drone-artikkelit Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).