Nokia panostaa piiriosaamiseen

Nokia on julkaissut jo uusia tietoliikennepiirisarjoja 5G-tukiasemiin ja optisiin verkkoratkaisuihin. Barcelonan mobiilimessuilla esiteltiin CEVA:n DSP-osuuden sisältävä ReefShark ja uusimpana huippunopea Photonic Service Engine 3 -piirisarja. Vuosi sitten julkaistiin nopea FP4-reitinpiiri.

ReefShark-piirisarjat tuovat Nokian mukaan radiotaajuisille (RF) -yksiköille, kuten MIMO-antennin käyttämälle radiolle, parantavat merkittävästi niiden suorituskykyä. Lisäksi se puolittaa MIMO-antennin vaatiman elektroniikan.

Nokian Reefshark

ReefShark-piirisarjat vähentävät myös kantataajuusyksiköiden virrankulutusta 64 prosenttia verrattuna nykyisin käytössä oleviin yksiköihin. ReefShark-piirit, jotka ovat osa yrityksen X-arkkitehtuuria 5G-verkkoja varten.

Nokia ReefShark toteuttaa 3GPP 5G New Radio -standardia ja niissä hyödynnetään CEVAn kehittämää CEVA-XC kehyksen mukaista DSP-arkkitehtuuria.

Piirit käsittävät ReefShark Digital Front End -osuuden LTE- ja 5G-radiojärjestelmille, ReefShark RFIC:ssa on etupään moduuli, lähetinvastaanotin ja kantataajuusprosessoinnin prosessori.

ReefShark-järjestelmäpiirit otetaan käyttöön yrityksen 4.9G- ja 5G-langattomissa ratkaisuissa. Ne toimitetaan laajennusyksiköinä nykyisille Nokia AirScale -kantataajuusmoduuleihin.  Ne kolminkertaist avat Nokian nykyisen 28 Gbps:n tiedonsiirtonopeuden jopa 84 gigabittiä sekunnissa nopeuteen.

Uutuuspiireillä vauhtia optisiin verkkoihin

Optisiin verkkoihin Nokia tuo Photonic Service Engine 3 -piirisarjan, jossa hyödynnetään Nokian Bell Labsin kehittämää uutta modulaatiotekniikkaa, ns. todennäköisyyskokoonpanon muotoilua (Probabilistic constellation shaping).

Nokian terabittiverkkojen FP4-reitinpiiri.

PSE-3-piirisarja tarjoaa säädettävän aallonpituuskapasiteetin 100G- nopeudesta aina 600G yhdellä yhtenäisellä modulaatiomuodolla, baudinopeudella ja kanavan koolla.

Ohjelmoitavuus auttaa kasvattamaan nopeuksia nykyisistä 100G/200G-verkoista. Verkko-operaattorit voivat maksimoida jokaisen linkin kapasiteetin aina alle kymmenen kilometrin yhteyksistä jopa yli 10 000 kilometrin etäisyyksiin saakka.

PCS-tekniikassa hyödynnetään monitasoista 64-QAM-modulaatiota, jossa modulaatiopisteitä käytetään adaptiivisesti. Näin signaali saadaan vastaamaanparemmin optisen kuidun ominaisuuksia. Näin PCS työntää optisen kuidun siirtokapasiteettia hyvin lähelle Shannon-rajaa.

Nokian PSE-3.

Signaalin muodostamisessa hyödynnetään koherenttia DSP-tekniikkaa. Tekniikka mahdollistaa parhaimmillaan kapasiteetin lisäämiseen jopa 65 prosenttia verrattuna nykyisiin verkkoihin.

Tarvittava valoteho vähenee 60 prosenttia siirrettävää bittiä kohden. Näin verkoissa tarvitaan nykytilanteeseen verrattuna jopa kolmannes vähemmän optisia lähetinvastaanottimia.

PSE-3 tulee saataville ensin Nokian pakettivälitteisen verkon tuotteissa, kuten 1830 Photonic Service Interconnect. Se on kompakti modulaarinen WDM-alusta datakeskuksien yhteksiin. Nokian 1830 PSI-M varustettuna PSE- 3:lla on saatavana kuluvan vuoden kolmannella vuosineljänneksellä.

LISÄÄ: Nokia Reefshark (LINKKI), CEVA:n DSP-osuus (LINKKI) ja Nokia Photonic-PSE3-sivusto (LINKKI) sekä viime kesänä julkistettu terabittiverkkojen FP4 (LINKKI).