Semanttisesta webistä uutuuskirja

World Wide Web (WWW) on muuttanut maailmaamme ennennäkemättömällä tavalla. Yksi WWW:n keskeisimmistä kehityssuunnista on semanttinen web, jossa verkon sisältöjä muutetaan tietokoneiden ymmärtämäksi linkitetyksi dataksi. Nyt Gaudeamus on julkaissut aiheesta suomenkielisen teoksen.

Eero Hyvösen Semanttinen web on alan ensimmäinen suomenkielinen perusteos, joka esittelee linkitetyn datan idean, sen perustana olevan avoimen semanttisen teknologian sekä datan kansainväliset julkaisuperiaatteet.

Teos selvittää miten ja millaisista elementeistä älykkäät tietoverkot on rakennettu, ja millaisia ratkaisuja tekoälyn hyödyntämiseksi verkossa tarvitaan. Käytännön esimerkit havainnollistavat teknologian soveltamista erityisesti museoiden, kirjastojen ja arkistojen aineistoihin.

Hyvönen on mediatekniikan professori Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksella ja Helsingin yliopiston digitaalisten ihmistieteiden keskuksen HELDIGin johtaja.

Teos perustuu kirjoittajan omiin kokemuksiin suomalaisen semanttisen webin tietoinfrastruktuurin ja sovellusten kehittämisessä 2000-luvun alusta lähtien.

LISÄÄ: Semanttinen web – Linkitetyn avoimen datan käsikirja, Eero Hyvönen, ISBN 9789524954600, Gaudeamus 2018 (LINKKI, sisällysluettelo).