Raportti: Havainnot haittaohjelmista ovat lisääntyneet

Havainnot haittaohjelmista ovat Suomessa nousussa, viestii Microsoftin uusi tietoturvaraportti. Ne leviävät entistä useammin massiivisten bottiverkkojen kautta. Suomi on silti yksi harvoja maita, joihin kohdistuu vähiten kyberhyökkäyksiä maailmassa.

Haittaohjelmien käyttäminen rikollisiin tarkoituksiin on lisääntynyt Microsoftin uuden tietoturvaraportin mukaan alkuvuodesta 2017. Huhtikuussa 2017 Suomessa käytössä olevista Windows-työasemista noin 9,5 prosenttia havaitsi haittaohjelmia, kun tammikuussa 2018 luku oli jo lähes 13 prosenttia. Mukana on koneet, joissa on raportointi tietoturvayrityksistä Microsoftille.

Suomi kuuluu silti raportin mukaa edelleen Tanskan, Irlannin ja Yhdysvaltojen ohella niihin maihin, joissa haittaohjelmia havaittiin vähiten maailmassa: näissä maissa keskimäärin 11,4 prosenttia Windows-työasemista raportoi haittaohjelmahavainnosta helmikuun 2017 ja tammikuun 2018 välillä.

Vuonna 2017 kiristyshaittaohjelmat aiheuttivat maailmalla laajaa vahinkoa, mutta Suomi ei ole näiden hyökkäysten ykköskohde. Helmi-joulukuussa 2017 kiristyshaittaohjelmia havaittiin vähiten Suomessa, Japanissa ja Yhdysvalloissa.

”Vaikka raportti antaakin Suomen tietoverkoista jälleen hyvän ja puhtaan kuvan, meidän pitää muistaa, että kyberrikollisuus on globaalia eikä hyvään tilanteeseen ole varaa tuudittautua.” sanoo Microsoftin teknologiajohtaja Mikko Viitaila.

Microsoftin Security Intelligence Report on järjestyksessään 23. ja kattaa ajanjakson helmikuusta 2017 tammikuuhun 2018. Raportti kattaa niin yrityksille suunnatut pilvipalvelut kuin yksittäiset kuluttajat, niin verkkosivut kuin sähköpostit.

Raportin tärkeimmät tulokset

  • Bottiverkot saastuttavat edelleen miljoonia tietokoneita maailmanlaajuisesti
  • Kyberrikolliset käyttävät helppoja hyökkäysmenetelmiä kuten tietojenkalastelua
  • Kyberrikolliset luottavat kiristyshaittaohjelmiin

LISÄÄ: Microsoft Security Intelligence Report (LINKKI)