IoT-ohjaus lämpöpumppuun – älyä termostaatteihin

Kotimainen lämmityslaitevalmistaja Gebwell on tuonut tarjolle Aries-maalämpöpumpun, jota voidaan etäohjata mobiilisovelluksella. Uutuuspumppu on koko ajan yhteydessä pilvessä sijaitsevaan  keskusvalvomoon. Tanskalainen Danfoss tuo tarjolle puolestaan Bluetooth-pohjaisen huoneistotermostaatin.

Leppävirtalaisen Gebwellin lämpöpumpun langaton Wifi-yhteys muodostaa automaattisesti lähiverkon ja käyttäjän mobiililaite toimii lämmitysjärjestelmän helppokäyttöisenä ohjauspaneelina. Asennus ei vaadi verkkolaitteita tai -kaapeleita.

Pumput ovat tehtaalla valmiiksi linkitetty yrityksen Smart -pilvivalvomoon, joten ne ovat koko ajan etäohjauksessa. Etäohjaus tuo käyttäjälle huolettoman käyttökokemuksen ja tehtaan teknisen tuen laitteen käyttöön. Laite hyödyntää Siemensin Mindsphere-IoT-pilvitekniikkaa.

Pilvivalvomossa nähdään kunkin laitteen tila reaaliajassa, mikä on täysin uutta lämpöpumppujen teknisen tuen palvelukentässä. Palveluun kerätään antureiden mittaamaa dataa langattomasti. Pilvipalvelu mahdollistaa käyttäjälle etäohjauksen ja seurannan paikasta riippumatta.

Kerättyä käyttötietoa analysoimalla voidaan maalämpöpumpun ohjaukseen luoda tulevaisuudessa ennakoivia malleja, joilla lämmitystä pystytään optimoimaan ja ennakoimaan järjestelmän huoltotarpeet.

Jalostettua dataa, kuten yleisimmin käytettyjä lämpötilakäyriä, voidaan yhdistää paikalliseen säätietoon, jolloin on mahdollista luoda reaaliajassa muutoksiin reagoivia älykkäitä toimintoja käyttökohteen mukaan.

Invertteriohjauksen ansiosta lämpöpumppu toimii aina oikealla teholla optimoiden lämmitystehon. Toisin sanoen Arieksen kierroslukuohjatun kompressorin teho säätyy kiinteistön tehontarpeen mukaan. Lämpöpumpun teho kasvaa tai pienenee lämmitystarpeen mukaan.

Älyohjaus tulee laajemminkin kodintekniikkaan

Internetin ja mobiilitekniikan hyödyntäminen on trendi kodintekniikan laitteiden verkottamisessa. Led-valot ja erilaiset termostaatit ja muut kiinteistölaitteet ovat osin jo kaikki langattomasti ohjattavia.

Yksi uusimpia on tanskalaisen Danfossin mobiiliohjattava Eco-termostaatti, jossa on Bluetooth-yhteys.  Uutuustermostaatin  lämpötila-asetuksia voi säätää joko perinteisesti säädintä kääntämällä tai älypuhelimen sovellutuksella ja bluetoothin välityksellä.

Kännykkäsovelluksen voi termostaatin myös ajastaa  siirtymään tiettynä hetkenä automaattisesti alemmalle lämpötilalle, esimerkiksi ajankohtina, jolloin asunnossa ei ole ketään. Sovellus on tarjolla Android- ja Applen iPhonen iOS-käyttöjärjestelmiin.