Konepaja2018: 3D-tulostus auttoi ohutlevypalkintoon

Teknologiateollisuus palkitsi eilen alkaneilla Tampereen konepajamessuilla Meconetin julkisivupaneelin Plootu Fennica 2018 -ohutlevytuotteiden kilpailussa. Palkinnon saanut tuote kehitettiin 3D-tulostusta hyödyntämällä.

Voitto saavutettiin innovatiivisella syvävedetyllä julkisivupaneelilla, jota käytetään uuden Pasilaan rakentuvan Triplan kauppakeskuksen julkisivussa. Suunnittelussa hyödynnettiin kolmiulotteisuuden kaikkia muotoja.

”Tuotekehitysvaiheessa hyödynnettiin simulaatiota ja 3D-tulostamista, joilla voitiin varmistaa julkisivulevyn valmistettavuus, kestävyys ja design’’, kertoo Meconetin asiakaspäällikkö Tomi Ropanen.

Hänen mukaansa iso osa tuotekehitystä oli myös oikean materiaalin valinta. Ruostumaton teräs valikoitui materiaaliksi sen työstö- ja käyttöominaisuuksien ansiosta.

Julkisivupaneelin muoto saadaan aikaan syvävetotekniikalla, jonka avulla paneeliin tehdään kaksikymmentäkolme erikokoista kuppia. Tämän jälkeen kuppeihin tehdään aukotukset 3D-laserleikkaamalla.

Julkisivua varten Meconet tulee valmistamaan yli viisituhatta kolmiulotteista elementtiä Äänenkosken tehtaalla. Julkisivuelementtien asennus Triplassa käynnistyy toukokuussa.

Plootu Fennica -kilpailun muotoilusarjan kunniamaininnat saivat Grilli No:1 (Mika Huovinen) ja Mekaniko-tuoli (Miranda Metsola Oy, Jukka Manni Design).

Teollisuussarjan voittaja oli Avant Pool-kylmä/kuuma-palautumisallas (RD Velho Oy, Avantopool Oy, Meconet Oy) ja kunniamaininnat saivat Esmi Sense -paloilmoitinkeskus (SE Fire & Security, ED-Design Oy) ja Matkagrilli ja piippusytytin (Finn-Power Oy). Oppilaitossarjan voittajaksi valittiin Focus-lattiakaivonkansi (Aalto-yliopisto) ja kunniamaininnat saivat Q.Tip-vuoronumeroautomaatti (Aalto-yliopisto, Codemenders Oy) ja Virta-keittiöveitsi (Savonia-AMK).

Konepajamessut jatkuvat torstaihin

Konepaja-messut ja Nordic Welding Expo -messut järjestetään Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa (A- ja E-hallit). Messut jatkuvat huomiseen torstaihin asti.

Tampereen Messut Oy järjestää Konepajan yhteistyössä metalliteollisuuden kone- ja laitetoimijoiden kanssa. Messuilla on esillä yli 100 konetta ja laitetta.

Tapahtumissa on yhteensä 268 näytteilleasettajaa, joiden päämiehet edustavat yli 700 kansainvälistä tuotemerkkiä.

LISÄYS 22.3.2018: Messukävijöitä kiinnostivat Tampereella perinteisten työstökoneiden ohella robotiikka, hitsausautomaatio sekä 3D-tulostamisen uudet mahdollisuudet. Tapahtuma kokosi  6 554 kävijää.  Seuraavan kerran Konepaja-messut järjestettään Tampereella 17.–19.3.2020.