Elektroniikkajäte loi kierrätysbisneksen Nigeriaan – miten jatko?

Elektroniikkajäte on vaikeasti kierrätettävää materiaalia, jonka määrä kasvaa maailmanlaajuisesti koko ajan. Nigeria on yksi globaalin jätevirran päätepisteistä, jossa elektroniikkajätteen ympärille on kasvanut laaja ja epävirallinen kierrätysbisnes. Nyt toiminnan jatkamiseen haetaan myös sosiaalisesti kestäviä tapoja.

YTM Benedicta Ideho Omokaron väitöskirja tarkastetaan lauantaina 24.3 Jyväskylän yliopistossa. Hän on tutkinut keinoja järjestää elektroniikkajätteen kierrätys Nigeriassa nykyistä kestävämmin. Ja samalla mahdollistaa elektroniikan epävirallisen kierrätystyön menestyksen

YK:n mukaan vuonna 2014 jätteisiin päätyi 41,8 miljoonaa tonnia elektroniikkajätettä. Vuonna 2015 Yle uutisoi, että 50 miljoonan tonnin raja todennäköisesti rikotaan tänä vuonna. Tämän jätemäärän mukana hukataan myös paljon arvometalleja ja kierrätettävää materiaalia.

Omokaro korostaa epävirallisen kierrätyssektorin keskeistä asemaa tilanteessa, jossa elektroniikkajätteen määrän nopea kasvu on globaali ilmiö. ’’Kun tunnustetaan epävirallisten kierrättäjien rooli siinä, ettei elektroniikkajäte päädy osaksi muuta jätevirtaa, voidaan edistää alan toimijoiden integroitumista osaksi virallista jätehuoltojärjestelmää’’, Omokaro toteaa väitöskirjassaan.

Tutkimuksessaan Omokaro sai selville, että laaja-alaisen osaamisensa ja verkostojensa avulla elektroniikkajätteen kierrättäjät pystyvät erottelemaan arvokkaat materiaalit ja kierrätyskelpoiset osat muusta jätteestä. Omokaron mukaan tämä epäviralliseen kierrätykseen perustuva toimiala organisoituu vauhdilla.

’’Menestyminen kierrätystyössä perustuu laajojen sosiaalisten verkostojen kehittämiseen, mikä mahdollistaa tehokkaan raaka-ainehankinnan, jätteiden erottelun sekä arvokkaiden osien ja materiaalien jälleenmyynnin, Omokaro kertoo.

LISÄÄ: YTM Benedicta Omokaron yhteiskuntapolitiikan väitöskirjan ”Moving Forward Sustainability: Material and Social Con­ditions of Electronic Waste Management in Nigeria” on julkaistu Jyväskylä Studies in Education, Psychology and Social Research -sarjassa. (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: VTT on tutkinut Suomessa elektroniikan kierrätyskeinoja ja niissä olevien materiaalien uusikäyttöä.