Avaruuden virtuaalitekniikalle käyttöä myös Maassa

Tamperelaisen Delta Cygni Labsin tavoitteena on päästä Marsiin lisätyn todellisuuden avulla osana ESA:n kiihdytysohjelmaa. Ensi vaiheessa yhtiön virtuaalialustaa hyödynnetään Maassa toimivien järjestelmien etävalvontaan ja huoltoon.

“Kaivos, -öljy- ja kaasuteollisuus sekä esimerkiksi aavikoilla ja merellä toimivat yritykset kuuluvat kohderyhmäämme. He toimivat vaikeasti saavutettavissa kohteissa ja usein hyvinkin vaikeissa olosuhteissa”, kertoo yrityksen CTO ja perustajajäsen, Sauli Kiviranta.

Hänen mukaansa kohteiden nettiyhteysmahdollisuudet voivat olla myös epävarmat. Juuri heille Kivirannan mukaan he voivat tarjota saumattoman, mobiilin etäyhteistyömahdollisuuden. Ratkaisun etuna on myös se, että sen avulla voi kommunikoida turvallisesti niin mobiililaitteilla kuin tietokoneellakin.

Lisätyn todellisuuden osoittimien avulla voidaan kommunikoida esim. “mittaa jännite tuon ja tämän pinnin välillä” varsinkin kun täytyy kommunikoida kielimuurin yli. Yrityksen toimitusjohtaja ja perustajajäsen, Boris Krassi näkee etäosoittimen edistävän myös kestävän kehityksen periaatteilla toimivaa liiketoimintaa esimerkiksi Jäämerellä.

Yrityksellä on kaksikymmentä asiakasta, muun muassa Kone, Valmet, Pemamek ja Wärtsilä. Delta Cygni Labs, on ensimmäinen suomalaisyritys, joka on päässyt Euroopan avaruusjärjestön ESA:n yrityskiihdyttämöohjelmaan. Teollisuuspartnereina ovat Koneen Marine ja Valmetin meriteollisuuden ratkaisuja ja automaatiota kehittävä yksikkö.

ESA:n uusi kiihdytysohjelma pyrkii kanavoimaan startupien ja PK-sektorin yritysten tutkimustuloksia, tietotaitoa ja ketteryyttä laajemmin eurooppalaiseen liiketoimintaan. Tavoitteena on  edistää myös avaruudessa käytettävien teknologioiden käyttöönottoa perinteisillä teollisuuden aloilla.