Helsinki valmistautuu 5G-pilotteihin

Helsingin kaupungin innovaatioyksikkö Forum Virium Helsinki liittyy Telian käynnistämään 5G Finland -verkostoon. Tavoitteena on luoda ja pilotoida Helsingissä 5G-maailmaan hyödyllisiä älykaupunkisovelluksia ja -palveluita.

Forum Viriumin tavoite on tehdä Helsingistä maailman toimivin älykaupunki yhteistyössä yritysten, tiedeyhteisön ja kaupunkilaisten kanssa.

“Haluamme tehdä Telian ja muiden kumppaneiden kanssa Helsingistä maailmanluokan testialustan 5G-ratkaisuille ja pitää Suomen mobiiliteknologian kehityksen huipulla”, Forum Viriumin kehitysjohtaja Pekka Koponen sanoo.

Pekka Koposen mukaan Helsingissä älyliikenne ja esineiden internet hyötyvät erityisen paljon 5G-verkosta. Itseohjautuvien autojen ja robottibussien etäohjaus vaatii viiveettömän verkkoyhteyden. Älykkäät autot myös keskustelevat ympäröivän katuinfrastruktuurin ja muiden autojen kanssa 5G:n avulla.

“Yksinkertaistettuna voisi sanoa, että 5G-verkon avulla robottibussit tietävät minne mennä. Hyödynnämme verkkoa esimerkiksi Fabulos-projektissa, joka tuo robottibussit kaupunkilaisten käyttöön Kalasataman ja Vallilan väliselle alueelle”, Koponen sanoo.

Teloan 5G-verkoston kumppaneita ovat muun muassa Nokia, Business Finland / Tekes, Tieto, Digitalist ja start-up-yhteisö Maria 01. Telialla 5G-ohjelman vetäjänä on Janne Koistinen.

LISÄÄ: Aiemmat 5G-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock