Telia toi NB-IoT-palvelut verkkoonsa – Posti asiakkaaksi

Telia on ottanut koko kännykkäverkossaan käyttöön esineiden internetiä palvelevan Narrowband-IoT –teknologian (NB-IoT). Yksi ensimmäisiä soveltajista on Posti, joka käyttää  NB-IoT-siirtoa älypostilaatikoiden yhteyksiin. Mittausanturit ratkaisuun toimittaa RD Velho.

Kännykkäverkkoihin nojautuvan NB-IoT-tekniikan avulla voidaan yhdistää helposti valtavia määriä hyvin pieniä antureita ja kerätä reaaliaikaista tietoa hyödynnettäväksi. Kilpailevia anturiverkkotekniikoita ovat Digitan LoRa ja Connected  Finlandin Sigfox.

”Uusi IoT-tekniikka on merkittävin askel verkossamme sitten 4G-verkon lanseerauksen.Tämän tyyppinen verkkokapasiteetin jakaminen eri tarkoituksiin on yksi 5G-verkoilta odotettavia ominaisuuksia”, sanoo Telian teknologiajohtaja Jari Collin. 

NB-IoT on uusi verkkoteknologia, joka käyttää vain vähän verkon kaistanleveyttä kytkeäkseen IoT-laitteita verkkoon. Yksi tukiasema voi palvella tuhansia laitteita, jotka ovat hyvin energiatehokkaita – yksinkertainen mittausdataa välittävä anturi voi toimia 10 vuotta samalla virtalähteellä.

Kännykkäverkon laaja kuuluvuus takaa, että mittausta ja seurantaa voidaan tehdä myös heikommalla peittoalueella, kuten kellarissa tai maanalaisissa tiloissa.

”Koko verkkoomme tehdyn päivityksen myötä esineiden internet lunastaa sille asetetut lupaukset. Lukuisat asiakkaamme ovat innostuneita palveluista, joilla pystytään seuraamaan ja ohjaamaan toiminta- ja tuotantoprosesseja reaaliajassa”, arvioi johtaja Marko Lepola Telian IoT-liiketoiminnasta.

Suomessa NB-IoT-ratkaisuja ovat testanneet myös Elisa ja DNA. Telia ilmoittaa tiedotteessaan NB-IoT-ratkaisunsa olevan ensimmäinen koko verkossa tuotantokäyttöön otettu NB-IoT-verkko.

LISÄÄ: Tellian NB-Iot-sivusto (LINKKI) ja aiemmat NB-IoT-tekniikkaa käsittelevät uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKII)