Televisiolähetyksiä 5G-testiverkkoon – eMBMS käyttöön

VTT:n ja Oulun yliopiston ylläpitämässä 5G-testiverkossa on otettu käyttöön uusi multicast- ja broadcast-tekniikoita hyödyntävä eMBMS-tiedonsiirtomenetelmä. Se mahdollistaa tehokkaan mediamateriaalin kuten televisio-ohjelmien siirron mobiiliverkossa.

5GTN-verkkohankkeen yhtenä tutkimusaiheena on mediantuotanto ja -jakelu viidennen sukupolven verkon avulla. Siinä hyödynnetään  Evolved Multimedia Broadcast Multicast Service (eMBMS) -teknologiaa, jonka avulla reaaliaikainen mediasisältö saadaan jaettua entistä tehokkaammin ja edullisemmin.

”Käytännössä tämä tarkoittaa mobiiliverkkoon tuotavaa älykkyyttä, jonka avulla verkossa ja tukiasemissa liikkuvan datan määrää saadaan vähennettyä”, toteaa tutkija Mikko Uitto VTT:ltä.

Hyödynnettäviä sovelluksia ovat erilaiset suoratoistotyyppiset video- ja audiopalvelut. eMBMS-teknologia suosii erityisesti suuren volyymin medianjakelua, jossa palvelua käyttää suuri määrä ihmisiä ja joista moni jopa saman tukiaseman alueella.

”Yle pitää tärkeänä, että 5G-testiverkon avulla voidaan selvittää multicastin mahdollisuuksia tv- ja radiokanavien jakelussa. Nyt eri tietoverkkojen kapasiteetti muodostaa turhia pullonkauloja tv- ja radiokanavien vastaanotossa,” Ylen verkko- ja jakeluteknologioista vastaava päällikkö Olli Sipilä kertoo.

Testattavan eMNMS-tekniikan avulla voidaan säästää kapasiteettia erityisesti kännyköiden runkoverkon puolelta, jonka lisäksi myös käytettäviä radiotaajuuksia tarvitaan vähemmän.

Testiverkossa käytössä olevan eMBMS-teknologian on toimittanut LTE Broadcastiin erikoistunut yhtiö Expway ja teknologiaa tukevat päätelaitteet Bittium. Kyseiset hankinnat on tehty Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukemana.

Nykyisen 4G-mobiiliverkon kapasiteetti ja viiveet ovat usein riittämättömät nykyaikaisen korkealaatuisen median siirtoon erityisesti reaaliaikaisessa suoratoistopalvelussa, jolla on suuret katsojamäärät mobiiliverkossa.

TAUSTAA: Business Finlandin pääosin rahoittama 5G-testiverkkohanke on osa Suomen laajuista 5thGear-ohjelmaa ja 5GTNF-ekosysteemiä. Mukana VTT:n, Oulun yliopiston ja Ylen lisäksi Bittium, Caritas, Centria-ammattikorkeakoulu, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu.

LISÄÄ: 5GTN (LINKKI)  ja 5thGear (LINKKI)