Aurinkopaneeleilla näyttävyyttä ja sisätilojen energiansäästöä

VTT on kehittänyt orgaanisten aurinkopaneelien tuotantoon soveltuvan valmistusmenetelmän, jossa aurinkopaneelit voidaan räätälöidä painotekniikoiden avulla vastaamaan rakennusten arkkitehtonisia vaatimuksia. Sisustuspintoina paneeleilla on mahdollista kerätä energiaa myös sisätilan valaistuksesta.

Energiantuotannon lisäksi aurinkopaneeleilla voidaan toteuttaa julkisivuihin uniikki, visuaalinen ilme. Aurinkopaneelien joustavuus ja ohuus mahdollistavat niiden integroinnin suoraan julkisivujen laseihin tai kaareviin pintoihin. VTT ja Metropolia Ammattikorkeakoulu tutkivat yritysten kanssa tekniikan hyödynnettävyyttä.

”Visuaalisesti näyttävät, että kaikki rakennusten julkisivupinnat voivat tulevaisuudessa olla energiaa tuottavia aurinkopaneeleja”, uskoo LIWE façades -hankkeen koordinoinnista vastaava erikoistutkija Pälvi Apilo VTT:ltä.

LIWE façades -hanke on yksi Business Finlandin rahoittaman Challenge Finland -ohjelman voittajaprojekteista. VTT:n koordinoimassa LIWE façades -hankkeessa demonstroidaan julkisivukonseptin toimivuus. Lisäksi hankkeessa kehitetään älykästä aurinkosuojaa Artic Kaihdin Oy:n kanssa.

”Energiatehokkuusvaatimusten vuoksi aurinkosuojaaminen on olennainen osa tulevaisuuden rakentamista ja kun tähän vielä yhdistetään mahdollisuus kerätä energiaa auringonvalosta, ollaan hyvinkin pitkällä energiatehokkaan rakentamisen kannalta katsottuna”, sanoo toimitusjohtaja Jarno Ahtonen Artic Kaihdin Oy:stä.

Mukana on muitakin yrityksiä. Hankkeessa tutkitaan esimerkiksi Optitunen kanssa esimerkiksi nanopinnoitemateriaaleja aurinkopaneelien käytettävyyden parantamiseksi niin joustavissa kuin lasien väliin laminoiduissa rakenteissa.

”Optinen suorituskyky, pinnankulutuksenkesto ja puhdistettavuus ovat olennaiset tekijät, joilla varmistetaan aurinkopaneelien pitkänaikavälin tehokas suorituskyky”, sanoo tekninen johtaja Ari Kärkkäinen Optitune Oy:stä.

LIWE façades -hankkeessa selvitetään ja ideoidaan myös uusien liiketoimintamallien mahdollisuuksia ja kaupallistamisreittejä.

Kuva: PES-Arkkitehdit tuo jääkidettä ja kiinalaista kalligrafiaa symboloivia kuvioita aurinkopaneeli-lasijulkisivuihin. Lisää (LINKKI)