Suomalaiset palauttivat ennätysmäärän paristoja ja akkuja

Suomalaiset palauttivat kierrätykseen viime vuonna paristoja ja akkuja yhteensä 1 400 000 kiloa eli enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Eniten kauppojen keräyspisteille kiikutettiin kertakäyttöisiä alkaliparistoja ja vähiten esimerkiksi kännyköissä käytettyjä litiumakkuja.

Ennätyksestä huolimatta EU:n 45 prosentin keräystavoite ylitettiin Suomessa vain nipin napin. Keräysaste lasketaan kierrätettyjen paristojen suhteesta markkinoille saatettuihin paristoihin.  Keräysaste pysyikin edelleen määrällisestä edellisvuosien tasolla. Tätä selittää paitsi se, että akkuja ja paristoja tulee markkinoille yhä enemmän myös akkujen elinkaaren pidentyminen.

”Ennätys kertoo ennen kaikkea siitä, että suomalaiset ovat löytäneet hyvin kauppojen keräyspisteet ja että yhä useampi on huolissaan maapallon tulevaisuudesta, Paristokierrätystä hoitavan Recserin  toimitusjohtaja Liisa-Marie Santakoski sanoo.

Esimerkiksi vanhat älylaitteet jäävät hänen mukaansa helposti pöytälaatikoihin, vaikka tilalle ostettaisiin uusi laite. Kierrätysintoa täytyy siis keräysyhtiön mukaan tulevaisuudessa kirittää, jotta myös laatikon pohjalle unohtuneiden akkujen materiaalit saataisiin uudelleen kiertoon.

Kierrättäminen turvaa tärkeiden raaka-aineiden saannin. ”Monilla on edelleen käsitys, että paristojen ja akkujen kierrättäminen on turhaa. Se ei pidä paikkaansa, vaan yli 50 prosenttia niiden sisältämistä materiaaleista kierrätetään. Tätä aiomme korostaa yhä enemmän viestinnässämme”, Santakoski sanoo.

Uusiakin asioita tarvitaan. Esimerkiksi kymmenen vuotta sitten vanhentuneen ohjeen mukaan alkaliparistot sai hävittää sekajätteen mukana, mutta nykyisiä paristoja ei saa enää heittää roskiksiin. Varsinkin kun sekajätteen polttoprosessit eivät kestä suuria määriä metallipitoista jätettä ja ne ovat roskiksissa myös tulipaloriski.

Kierrätyksellä saadaan talteen myös niiden raaka-aineet. Esimerkiksi alkaliparistojen rauta ja sinkki voidaan kierrättää  esimerkiksi lannoitteeksi. Kännyköissä ja tietokoneissa käytetyt litiumakut sisältävät kobolttia, jota teollisuus voi uudelleenhyödyntää uudelleen tuotteissaan.

Paristojen ja pienakkujen kierrätystä organisoi Recser Oy, joka edustaa yli viittäsataa paristojen ja akkujen tuottajaa. Se on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.

Kuva: Akkuserin paristojen käsittelylinjasto Nivalassa.