Akkubisnekseen lisää virtaa

Business Finland on käynnistänyt akkutoimialalle kaksivuotisen Batteries from Finland -aktivointikokonaisuuden, jonka avulla  halutaan saada Suomi tiukemmin mukaan eurooppalaiseen ja globaaliin akkuverkostoon. Suomeen halutaan synnyttä akkujen ekosysteemi.

Akkujen tarve yli kymmenkertaistuu maailmassa vuosina 2015–2020. Tarvetta lisää erityisesti sähköisen liikenteen ja uusiutuvan energian käytön lisääntyminen. Mukaan ovat tulossa myös Valmet Automotive, joka aikoo panostaa juuri akkupakettien suunnitteluun ja tuotantoon.

Business Finlandin akkukokonaisuudella myötävaikutetaan osaamispohjan ja kansainvälisen kilpailukyvyn kasvattamiseen koko arvoketjussa niin akkujen raaka-aineiden tuottamisesta kennojen valmistukseen kuin akkuihin liittyviin sovelluskohteisiin ja palveluihin.

”Business Finlandin aikaisemmat innovaatio-ohjelmat, kuten EVE – Sähköiset ajoneuvot ja Green Mining, ovat luoneet kansallisesti osaamispohjaa. Siitä saa hyvän perustan uuteen akkuekosysteemiin”, sanoo  Pekka Soini.

Business Finland rakentaa verkostoja, joilla päästään mukaan eurooppalaiseen akkuverkostoon ja sen kautta globaaliin verkostoon. Samalla Suomeen houkutellaan alan ulkomaisia investointeja.  Suomessa on lisäksi akkuihin tarvittavia raaka-aineita ja kemikaaleja.

Nyt tavoitteena on saada tulevina vuosina haltuun myös akkuihin liittyvä korkeamman lisäarvon osuus eli tekeminen kennojen kehittämiseen asti. Suomi panostaa myös kierrätysosaamiseen.

”Suomella on kaikki edellytykset merkittävän akkuklusterin luomiseen, jonka avulla voimme nostaa jalostusarvoa Suomessa. Meiltä löytyy ainutlaatuinen yhdistelmä raaka-aineista, jalostukseen ja energia-alan osaamiseen järkevän kokoiselta maantieteelliseltä alueelta”, sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä Business Finlandin tiedotteessa.

Sähköinen liikenne kasvattaa akkumarkkinaa. Myös lauttaliikenne sähköistyy, samoin kaivos- ja metsätyökoneet. Toinen akkumarkkinaa kasvattava tekijä ovat sähköverkkoon liitettävät akut.

LISÄÄ: Batteries from Finland -ohjelma (LINKKI)

Kuvituskuva: Valmet Automotiven suunnittelema akkupaketti Avant-työkoneeseen.