Nordic 3DExpo 2018: Biomateriaaleista metalliin

Nykyisin 3D-tulostusalan hyödyntää laajalti muovimateriaalien lisäksi metalli-  ja jopa puupohjaisia tulostusmateriaaleja. Viime viikolla Espoon Nordic 3D Expossa oli esillä myös metsäjätti UPM puupohjaisine biomateriaaleineen.

UPM:n Formi on tuotettu sellukuidusta ja muovista. Uutta tulostusmateriaalia esiteltiin Nordic 3D Expo-messuilla yhdessä Maker 3D:n kanssa, joka operoi tulostuspalveluiden lisäksi 3D-tulostimien verkkokauppaa.

Ideas2cyclesin pyöreä kaiutinkotelo on tulostettu UPM:n Formi-komposiittimateriaalista.

UPM:n Biocomposites-yksikön Formi -komposiittia voi värjätä ja ruiskuvalaa tai tulostaa kuten muovia. Materiaalista valmistetut tuotteet ovat myrkyttömiä ja hajuttomia. Sitä on käytetty jo kaiutinkotelona ja autoissa.

Ensimmäistä kertaa Espoon Dipolissa järjestetyssä tapahtumassa oli esillä kolmisenkymmentä ¨tulostuslaitteiden tai -palveluiden tarjoajaa.

Mukana oli myös tulostusjätti HP, joka on virittänyt toimintaan ammattitason 3D-tulostukseen.  Yrityksen  odotetaan kertovan lähiaikoina myös metallikomponenttien 3D-tulostusratkaisuistaan.

HP:n 3D-toimintaa Nordic 3D Expossa esitteli salolainen 3DTech, jolla on käytössään HP:n Multi Jet Fusion 4200-3D-tulostin.  Porvoolainen Pastovo esitteli tapahtumassa myös omaa metallin 3D-tulostusta FDM/FFF-tekniikalla.

Tapahtumassa järjestettiin myös Suomen pikavalmistusyhdistys FIRPA:n  20v-juhlaseminaari. Sen ensimmäinen päivä fokusoitui lääketieteen sovelluksiin ja toinen päivä teollisuuden sovelluksiin.

Kuva: Tulostusyritys Maker 3D:n Keijo Johansson ja Altti Sairanen demosivat UPM:n uutuusmateriaalia UltiMaker-tulostimellaan.