Hello World -satelliitti sai radioluvan

Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan suomalaiselle Reaktorin Hello World -satelliittijärjestelmälle. Ratkaisu koostuu avaruuteen lähetettävästä satelliitista sekä Helsingissä sijaitsevasta maa-asemasta.

Radioluvan hakija eli Reaktor Radio Actives -niminen järjestö, kertoo, että satelliitissa on uudentyyppinen valon infrapuna-alueella toimiva spektrikamera, jolla voidaan tehdä havaintoja muun muassa metsien tai hyötykasvien tilasta sekä sinileväkukinnoista.

Reaktorin yhtenä tarkoituksena on ollut kehittää matalalla kiertoradalla toimiva satelliitti eli ns. LEO-satelliitti (Low Earth Orbit).

Reaktor Hello World -satelliitti kiertää maapalloa noin 650 kilometrin korkeudella. Yhteen kierrokseen kuluu aikaa noin tunti 36 minuuttia. Satelliitti painaa muutaman kilon eli on niin sanottu nanosatelliitti.

’’Reaktor Hello World on jo neljäs suomalainen satelliittijärjestelmä, jolle Viestintävirasto on myöntänyt radioluvan’’, toteaa Viestintäviraston johtaja Jarno Ilme.

Satelliitit voivat toimintansa luonteen vuoksi aiheuttaa radiohäiriöitä missä päin maailmaa tahansa. Tämän vuoksi taajuuksien käytöstä on sovittava kansainvälisesti. Kansainväliset neuvottelut Reaktor Hello World -satelliitin taajuuksista aloitettiin syksyllä 2016

Viestintävirasto on Kansainvälisen televiestintäliiton ITU:n sääntöjen mukaisesti hakenut hyväksyntää Reaktor Hello World -satelliittijärjestelmässä käytettäville radiotaajuuksille. Viestintävirasto on esittänyt ratkaisut muiden maiden ilmaisemiin huoliin mahdollisista häiriöriskeistä.

Pienten satelliittien voimakkaasti yleistyessä ja kustannusten alentuessa uusilla toimijoilla on mahdollisuus lähettää avaruuteen omia satelliittejaan. Viestintävirasto toimii tiiviissä yhteistyössä suomalaisten satelliittitoimijoiden kanssa ja on mielellään edistämässä kasvussa olevan avaruusalan toimintaa Suomessa.