Shift2018: Teknologia ja bisnes kohtaavat Turussa

Runsaan kahden viikon päästä järjestetään Turussa entisessä Kakolan vankilassa uusinta teknologiaa ja bisnestä sekoittava Shift-tapahtuma. Viimeksi Turun linnan pihalla järjestetty tapahtuma keräsi  tuhansia kävijöitä. Tämän vuoden teemanna Redefining Normal – the future of human and machine.

Turun Shift kokoaa 22.-23.5 yhteen monenlaiset teollisuuden ja teknologian asiantuntijat, päättäjät ja kehityksestä innostuneet keskustelemaan teknologian tulevaisuudesta, etiikasta ja vaikutuksesta. Siinä tapahtuma eroaa jättimäiseksi kasvaneesta Helsingin Slushista, jonka näyttelyosuus on laajentunut voimakkaasti.

Viime vuonna Shift-tapahtumassa oli mukana brittiläinen kyborgitaiteilija Neil Harbisson.  Puhujan päähän oli kiinnitetty antenni, jonka avulla hän voi kuulla värejä ääniaaltoina (LINKKI, UT-uutinen)

Shiftin seminaaripainotteiden tapahtumaohjelma käsittelee ihmisen ja teknologian tulevaisuutta. Tapahtuman kävijäkunnasta noin kolmasosa on startup- tai kasvuvaiheen yrityksiä ja viidesosa suuria teollisuusyrityksiä.

Tämänvuotisiin puhujiin kuuluvat laajan suomalaistarjonnan lisäksi muun muassa Superintelligence kirjoittaja, tulevaisuusfilosofi ja tekoälytutkija Nick Bostrom, Weapons of Math Destruction kirjan kirjoittaja ja Big Datan pimeämpää puolta tutkinut data-aktivisti filosofian tohtori Cathy O’Neil sekä Scale-kirjan kirjoittaja fyysikko Geoffrey West.

Tulevan tapahtuman taustalla on voittoa tavoittelematon yhdistys, Shift ry. Varsinaisen Shift 2018 -tapahtuman lisäksi Turussa järjestetään Shift Week -teeman alla myös oheistapahtumia  mm. teollisuuden sivuvirtojen hyödyntämisessä biotaloudessa.

LISÄÄ: Shift Business Festival 2018 (LINKKI)

Aloituskuva: Shift

TAUSTAA: Big datan pimeä puoli ja tekoäly

Yksi Shift-tapahtuman kiinnostavimpia puhujia Cathy O’Neil, joka on tutkinut vuosikymmenten ajan suurten aineistomassojen käyttöä automatisoidussa päätöksenteossa. Kirjassaan Matikkatuhoaseet (eng. Weapons of Math Destruction) O’Neil rinnastaa jotkin algoritmien voimalla käyvät päätöksentekojärjestelmät joukkotuhoaseisiin.

Väärin rakennetut, läpinäkymättömät koneavusteiset päätöksentekojärjestelmät voivat tuhota ihmisten elämiä hyvin laajassa mittakaavassa, ja tämä tuho tapahtuu huomaamattamme aivan nenämme edessä. Automatisoituja päätöksentekojärjestelmiä käytetään USAssa muun muassa vakuutusyhtiöiden sekä tuomioistuimien riskiarvioinnissa.

O’Neilin mukaan ongelma ei ole niinkään päätöksenteon osien automatisointi, kuin se, että useat algoritmit ovat ihmisten niihin tiedostamattaan koodaamien ennakkoluulojen värittämiä. Näin ollen yhden ihmisen alitajuiset ennakkoluulot saattavat päätyä päättämään satojen tuhansien henkilöiden kohtalosta.

Tapahtumaan saapuu myös tekoälyn ja ihmiskunnan tulevaisuuden huippututkija, Oxfordin yliopiston Future of Humanity -instituutin johtaja Nick Bostrom. Hän nousee lavalle osana Future of Intelligence -ohjelmapolkua, jossa toisena keynote-puhujana nähdään Curious.AI:n Harri Valpola.

Tekoälyn mahdollisuuksia käsitellään myös esimerkiksi meriteollisuuden AI in Maritime Industry- ja liikkumisen Modern Mobility-ohjelmaosuuksissa.