Suomalainen lääkerobotiikka kiinnostaa kiinalaisia

Kiinalainen Highlight Health Investment Limited sijoittaa 4,5 miljoonaa euroa kuopiolaiseen lääkkeiden varasto- ja annosteluautomaatiota kehittävään NewIconiin. Tulossa on myös yhteisyritys ja samalla solmittiin noin 20 miljoonan puitesopimus lääkerobottien viennistä Kiinaan.

Suomalaisyhtiön ohjelmisto- ja robottiosaaminen sekä innovatiiviset lääkehuollon automaatiolaitteet vakuuttivat kiinalaisyhtiön. Neuvottelut kiinalaisen SGHT:in kanssa ovat edenneet sijoitusyhtiö Highlight Capitalin sijoituksen lisäksi yhteisyrityksen perustamiseen.

NewIcon omistaa yhteisyrityksestä 25 prosenttia. Kolmas omistaja on Lui (Richard) Yang, joka on tuttu kumppani NewIconin jälleenmyyjänä toimineesta Diyuan Enterprise Ltd.:stä.

’’Heidän mukaansa olemme kuin helmi, joka oli piilotettuna kauas Pohjolaan. Meille he ovat paras mahdollinen kumppani, jonka kanssa kaltaisemme pk-yritys voi lähteä valloittamaan Kiinan tuhansia sairaaloita’’, sanoo NewIconin toimitusjohtaja Ossi Parviainen.

Yhteisyritys aloittaa NewIconin automaatiolaitteiden markkinoinnin ja myynnin Kiinan sekä Taiwanin ja Hong Kongin alueella. Myynnin odotetaan käynnistyvän ponnekkaasti, sillä yksin SGHT on toimittanut valmistamiaan automaatiolaitteita yli 500 sairaalaan vain muutaman viime vuoden aikana.

Kiinaan perustettava yhteisyritys on sitoutunut hankkimaan NewIconilta kymmeniä sytostaatteja käyttökuntoon valmistavia robotteja seuraavan viiden vuoden aikana. Tämä merkitsee lähes 20 miljoonan euron liikevaihtoa NewIconille.

’’Olemme investoineet viime vuosina voimakkaasti yhtiömme resursseihin, tuotekehitykseen, tuotteistamiseen ja hyvään toimitusverkostoon, minkä puolesta olemme valmiita kysynnän kasvuun’’, sanoo Parviainen.

NewIconille uusi pääomasijoitus on jatkoa pitkäjänteiselle kasvun ja kansainvälistymisen rahoittamiselle. Esimerkiksi vuonna 2017 NewIcon keräsi joukkorahoituksella 4,4 miljoonaa euroa suomalaisilta yksityissijoittajilta ja 2016 kahdeksan miljoonan euron lainarahoituksen Euroopan Investointipankin.

Kiinalaisten sijoitukset suomalaiseen teknologiaosaamiseen ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Myös monissa metsäteollisuuden tehdasinvestoinneissa kiinalaissijoitukset ovat pääosassa.

Päivitetty 12.01