Turkuun itseohjautuvien koneiden ohjelmistokehitystä

Tamperelainen ohjelmistokehitysyritys Unikie avaa uuden robottiliikenteen ohjelmistoyksikön Turkuun. Tavoitteena luoda uudenlainen osaajaverkosto itseohjautuvien laitteiden ohjelmistokehittämiseen.  Yritys on laajentunut tänä vuonna jo Saksaan ja Yhdysvaltoihin. Keihäänkärkenä ovat itseohjautuvat ajoneuvot ja koneet.

Itseohjautuvien laitteiden ohjelmistokehittämiseen panostava Unikie laajentaa toimintaansa nopeasti. Toiminnan laajentaminen on osa yrityksen kasvustrategiaa, jossa päätähtäimenä on kansainvälistyä omien tuotekehitysratkaisujen avulla.

’’Turussa on paljon kasvupotentiaalia ja mielenkiintoisia asiakkaita, ja toimintamme laajentamiselle hetki on nyt sopiva’’, perustelee Unikien perustajajäsen ja hallituksen puheenjohtaja, turkulainen Seppo Kolari.

Unikien Turun toimintaa lähtee vetämään turkulainen Petri Kalske. Kalskeella on pitkä kokemus kansainvälisestä ohjelmistoliiketoiminnasta ja hänellä tuleekin olemaan keskeinen rooli paitsi Turun toimintojen vetäjänä, niin myös Unikien tuotekehityksessä ja toimituksissa.

Unikie haluaa luoda vahvan yksikön Turkuun, sillä tarvetta ohjelmistokehityksen huippuosaajille löytyy. Turun seudulla on useita yrityksiä ja toimijoita, jotka ovat kehittämässä älykkäitä, itseohjautuvia laitteita tai hyödyntämässä niihin kehitettyä teknologiaa. Alueen yliopistoissa on myös korkeatasoista opetusta ja tutkimusta aiheeseen liittyen.

TAUSTAA:  Robottinäköä liikkuviin

Kolme vuotta sitten Tampereelle perustettu Unikie on investoinut omaan tuotekehitykseensä voimakkaasti. Tuotekehityksen keihäänkärkinä ovat Unikie AI Vision LiDAR-sovelluksen ja LiDAR-järjestelmän simulointiympäristön kehittäminen.

Unikie AI Vision on pitkälle kehitetty itseohjautuvien ajoneuvojen ja laitteiden ratkaisu, joka kykenee ympäristön jatkuvaan senttimetrien tarkkaan 3D-mallinnukseen reaaliajassa hyödyntäen lidarin ohella myös useita muita sensoreita kuten stereokameroita, ultraäänitutkia, GPS:n ja kiihtyvyysantureita.

AI Visionin ominaisuutena on hahmontunnistus, jolla pystytään tunnistamaan liikkuvat ihmiset ja muut ympäristön esteet myös ääriolosuhteissa.

Unikie on kehittänyt myös simuloidun testiympäristön, mikä helpottaa LiDAR-pohjaisen järjestelmän ja itseohjautuvan teknologian suunnittelua, kehitystä ja testausta.

Laadunvarmistus on ollut tähän mennessä toteutettujen projektien suurin haaste, koska tällaista kaupallista validointityökalua ei ole ollut saatavilla. Unikien luoma simulointi-testiympäristö sopii kaikkien valmistajien LiDAR-ratkaisujen testaamiseen.

Kuva: Suomalaisyhtiö Unikie AI Vision on itseohjautuvien ajoneuvojen ja muidenkin liikkuvien laitteiden hahmontunnistusratkaisu, joka kykenee ympäristön senttimetrien tarkkaan 3D-mallinnukseen reaaliajassa hyödyntäen muun muassa stereokameroita, ultraäänitutkia, GPS-paikannusta, kiihtyvyysantureita ja Lidar-lasertutkia. Lisää: (LINKKI)