Dronit ja virtuaalimaailma puukaupan vauhdittajaksi

Näin ainakin uskoo Metsä Group, joka aloittaa metsäsuunnitelmien teon kauko-ohjattavilla-pienkoptereilla. Niiden avulla tehtyä sähköistä metsäsuunnitelmaa voidaan tulevaisuudessa katsella erikoislasein virtuaalimetsänä, jossa jokainen puu näkyisi omalla paikallaan.

Dronit ja virtuaalimetsä voi korvata metsässä käynnin. Tästä on hyötyä erityisesti etämetsänomistajille ja heille, joille metsässä liikkuminen on muuten hankalaa. Liki 2000 metsänomistajaa on jo testannut virtuaalista metsäsuunnitelmaa.

Metsä Groupilla on ränä kesänä tarkoitus tehdä metsäsuunnitelmat noin sadalle metsänomistajalle ja 5000 hehtaarille.  Yhtiö etsii nyt noin sataa Metsä Groupin omistajajäsentä, jotka olisivat kiinnostuneita teettämään tällaisen metsäsuunnitelman.

”Dronella saamamme tieto on niin laadukasta, että voimme sen pohjalta tehdä tarkan digitaalisen metsäsuunnitelman ja virtuaalimetsän. Niiden avulla saatavaa metsäsuunnitelmaa voisi kutsua sähköiseksi kopioksi omasta metsästä”, jäsenpalvelujohtaja Juha Jumppanen Metsä Groupilta sanoo.

Metsä Group on kehittänyt erilaisia kamerakopteri-menetelmiä jo talvesta 2016 lähtien. Testeissä on kartoitettu noin kaksi tuhatta hehtaaria metsää.  Nyt tuote on tulossa kaupalliseksi tuotteeksi

”Olemme pilotoineet dronella tehtävää metsäsuunnittelua noin vuoden ajan ja kokemukset ovat olleet erittäin lupaavia. Siksi otamme askeleen pilottivaiheesta kohti laajamittaista tuotantoa yhdessä MosaicMillin kanssa”, Jumppanen sanoo.

Metsä Groupin yhdessä Tiedon ja CTRL Realityn kanssa kehittämä virtuaalimetsä on ratkaisu, joka toimii VR-laseilla ja myös mobiilisti sekä verkkoselaimessa.

Palvelussa voi liikkua kuviolta toisella ja siellä voi näyttää, mitkä hakkuut ja metsänhoitotyöt metsässä ovat ajankohtaisia sekä katsoa arvioita toimenpiteiden tuloista ja menoista.

LISÄÄ: Virtuaalimetsä (video, Youtube)

Kuva: Metsä Group.