Kodin laitteissa paljon tietoturvauhkia

Yhä useammat kodin arkiset laitteet, kuten televisiot, sykemittarit ja saunan kiukaat, on kytketty verkkoon. Ne voivat olla myös kasvava tietoturvariski, todettiin LähiTapiolan viikon takaisessa hakkeripäivässä. Lue tästä myös muistilista kodin älylaitteiden tietoturvasta huolehtimiseksi.

Verkkorikollisille kodin suojaamattomat laitteet ovat houkutteleva kohde. Kodin älylaite saatetaan esimerkiksi valjastaa lähettämään roskapostia tai se voi vaarantaa käyttäjänsä yksityisyydensuojan.

”Pyykinpesukoneet, sykemittarit, lasten lelut ja muut laitteet kytketään yhä useammin verkkoon. Harva ajattelee, että näihin älylaitteisiin liittyy samanlaisia tietoturvauhkia kuin tietokoneisiinkin ja siksi niiden tietoturvasta pitäisi huolehtia”, sanoo LähiTapiolan tietoturvajohtaja Leo Niemelä.

LähiTapiolan hakkeripäivässä vieraillut Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki peräänkuuluttaa palveluntarjoajilta vastuunkantoa ja antaa muutaman yksinkertaisen neuvon, mitä tavalliset kuluttajat voisivat tehdä.

’’Kannattaa miettiä, onko se tarpeen kaikkien omien laitteiden kohdalla. Älylaitteita ostaessa kannattaa selvittää, päivittyykö laitteen tietoturva itsestään. Lisäksi kaikista laitteista on aina syytä vaihtaa oletussalasanat’’, Viestintäviraston Saarimäki neuvoo.

’Palveluntarjoajien ja laitevalmistajien tulisi lisätä yhteistyötään ja kantaa vastuunsa kodin laitteiden tietoturvasta”. Nyt vastuu on Saarimäen mukaan liiaksi tavallisilla kuluttajilla.

Autot seuraava ongelma

LähiTapiolan järjestämässä hakkeripäivässä testattiin autoihin asennettavien laitteiden tietoturvaa. Verkkoon kytketyt älylaitteet ja erilaiset digipalvelut yleistyvät kovaa vauhtia myös autoissa.

Lähitapiolan hakkeripäivä’ssä testatiinn autoihin asennettavien lisälaitteiden tietoturvaa. Kuva: LähiTapiola/Leo Niemelän twitter.

’’Myös autoilun älypalveluissa ja autoihin asennettavien laitteiden tietoturvassa on tärkeää, että palveluntarjoajat huolehtivat tietoturvasta niiden koko elinkaaren ajan’’, kertoo Viestintäviraston Jarkko Saarimäki.

Viime viikon hakkeripäivässä löytyneet tietoturvapuutteet raportoidaan laitevalmistajille ja palveluntarjoajille, jotta nämä voivat korjata tietoturva-aukot.  LähiTapiolan aiemmissa hakkeripäivissä on löytynyt useita kymmeniä tietoturvauhkia, jotka on korjattu.

LähiTapiola käynnisti 2015 ensimmäisenä pohjoismaisena finanssikonsernina Bug Bounty -ohjelman. LähiTapiola on maksanut hyväntahtoisille eli niin sanotuille valkohattuisille hakkereille jo yli 100 000 euroa palkkioita järjestelmistä löytyneistä tietoturva-aukoista.

TAUSTAA: Muistilista kodin älylaitteiden tietoturvasta huolehtimiseksi

  • Suosi laitteita, joiden ohjelmistot päivittyvät automaattisesti. Muuten asenna aina uusimmat päivitykset laitteisiin. Ne korjaavat löytyneitä aukkoja palvelun tietoturvassa.
  • Vaihda aina oletussalasanat laitteista
  • Mieti, onko kaikki laitteet aina tarpeen kytkeä verkkoon.
  • Suojaa kotiverkkosi kunnon salasanoilla

Lähde: LähiTapiola

Päivitetty 15.5.2018

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!