IBM avittaa Jyväskylän tekoälytutkimusta

Jyväskylän yliopisto on hankkinut IBM:n PowerR9-teknologiaan perustuvan tietokoneen tekoälysovellusten tekemiseen. Kyseessä on IBM:n PowerAI-alusta, joka on kehitetty koneoppimiseen ja optimoitu erityisesti syväoppivien neuroverkkojen rakentamiseen.

Uuden sukupolven PowerAI-ohjelmistoympäristössä on looginen ydin, mahdollisimman nopeat sisäiset väylät ja kiihdyttiminä NVIDIAn grafiikkasuorittimia. Näin ollen sillä pystytään kouluttamaan tekoälymalleja huomattavasti aiempaa nopeammin. Lisäksi se mahdollistaa aiempaa suuremmat neuroverkot, mikä parantaa oleellisesti tekoälyn analyysien tarkkuutta.

”Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta hyödyntää uutta tekoälylaskentateknologiaa Business Finland -hankkeessa, jossa tutkitaan, mitä lisäarvoa tekoäly tuo suomalaisen sote-datan analysointiin”, toteaa tiedekunnan professori Pekka Neittaanmäki.

Tutkimusta varten on rakentanut suljetun laskentaympäristö, jossa voidaan analysoida massiivisia sote-datoja kuten biopankkidataa. Esimerkkinä massiivisesta datasta ovat Neittaanmäen mukaan tuhannet histopatologiset näytteet, joiden analysointi vaatii paljon laskentatehoa.

Uuden koneen hankinta on osa Jyväskylän yliopiston ja IBM:n tiivistyvää yhteistyötä, jossa tutkitaan erilaisten läpimurtoteknologioiden hyödyntämistä. Sihen kuuluu myös yhteinen Innovation Hub, joka  on tekee tutkimus- ja koulutusyhteistyötä ja jonka tavoitteena on kehittää kognitiivisen tietojenkäsittelyn ja muiden uusien teknologioiden osaamista Suomessa.

Kuva: IBM

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!