5G-aika lähestyy NR-standardilla – testerivalmistajat valmiina

5G-verkoista saadaan esimakua ensi vuoden aikana. Tarjolla on jo ensimmäiset 5G-modeemipiirit, protot, testerit sekä koetukiasemat, kerrotaan Uusiteknologia-lehden 5G NR -artikkelissa. 3GPP-hyväksyi viime vuoden lopulla ensimmäisen vaiheen 5G NR-radiorajapinnan tekniset ominaisuudet. 

Hyväksytty 5G New Radio (NR) -radiorajapinnan määrityksen välivaihe on nk. Non-Standalone (NSA) radiorajapinta. Se on tarkoitettu pitämään yllä vauhtia varsinaisen 5G-järjestelmän viimeistelyn aikana 3GPP:n standardoimana.

NSA mahdollistaa aiempaa laajemmat koeverkot sekä 5G:n ensimmäisen vaiheen kaupallisen käyttöönoton vuodesta 2019 lähtien. 5G:n NSA-rajapinta tarkoittaa sitä, että NR käyttää jo olemassa olevaa LTE:n radio- ja siirtoverkkoa pohjana liikkuvuudenhallintaan ja radioverkon peittoalueeseen siten, että NSA lisää uuden 5G-spesifisen kantoaallon aiempien rinnalle.

Laajempi artikkeli on julkaistu 9.5 ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä. Voit lukea lehden veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI)

Vaikka varsinainen täysin uusi 5G-verkko on vielä standardoinnin alla, NSA:n ansiosta 5G:n kaupalliset käyttöönotot ovat mahdollisia jo aikaistetussa aikataulussa vuoden 2019 alusta lähtien. 3GPP on evaluoinut eri käyttöön ottokonfiguraatioita ja päätynyt noin tusinaan joukkoon optioita, joista NSA edustaa optiota 3.

5G:n  Standalone  (SA) -radiorajapinta  mahdollistaa  puolestaan  täyden  käyttäjä-  ja  signalointitasojen tuen niin 5G:n radio- kuin siirtoverkolle. Siirtoverkon termi 5G:n aikakaudella on NGC (Next Generation Core). Tämän hetken arvioiden mukaan SA-moodin radio- ja siirtoverkkojen tekniset spesifikaatiot valmistuvat kesäkuussa 2018, ja ne kuuluvat osana Release 15 –spesifikaatioihin.

Kuva: Anritsu 5G-testerit.

Vaikka 5G-standardointi edelleen kesken, mittauslaitevalmistajat virittävät järjestelmiään. Tällä välillä kaikki isoimmat mittauslaitevalmistajat Keythley, Rohde & Schwarz ja Anritsu ovat jo varautuneet aktiivisesti 5G-aikakauteen.

Esimerkiksi kuvan Anritsu toi NR-tuen MT8870A-ohjelmistoonsa, joka on osa yhtiön Universal Wireless testauskokonaisuuta. Mukaan 5G-testereihin on tulossa myös Siemensin äskettäin ostama oululainen Sarokal.

Lisää 5G NR-tekniikasta, esimmäisistä kokeista ja NR-testauslaitteista voit lukea Uusiteknologia-lehden toukokuun numerosta. Artikkelin kirjoittaja on Jyrki Penttinen, joka valmistelee on parhaillaan englanninkielistä 5G-tekniikasta kertovaa kirjaansa.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!