Pdp Gala 2018: Älyä sairaankuljetukseen – katso video!

Viime perjantaina järjestetty Aalto-yliopiston innovaatiotapahtuma Pdp esitteli jälleen kerran maailmanluokan tuoteideoita. Tarjolla oli myös kuvan älytekniikalla vaimennetut sairaankuljetuspaarit, joissa käytetään Muratan ja ST Microelectonicsin piirien lisäksi useita lineaarimoottoreita.

Aallon Product Design -kurssi on 21 vuoden ajan tarjonnut toimivan kanavan tehdä yhteistyötä yritysten kanssa. Tänä vuonna sata opiskelijaa muodostivat opintovuodeksi 12 monitieteistä ja kansainvälistä projektitiimiä. Yrityksistä mukana olivat Aalto, ABB. Ericsson, Kone, Ky, Murata, Orthex, Restel, Saab, Safera, Trenox ja Valtra.

Perjantain tapahtumassa oli esillä myös Atarum-ryhmä, joka oli kehittänyt sairaankuljetukseen aktiivisesti vaimennetut paarit. Niillä voidaan vaimentaa potilaaseen kohdistuvia huonokuntoisen epätasaisuuden aiheuttamia voimakkaita tärähdyksiä.

Projektitiimi oli toteuttanut STM32-prosessoria ja Muratan kiihtyvyysantureita hyödyntävän dataloggerin (kuvassa) mittadatan keräämiseksi.

Tapahtumassa näytillä olleessa protolaitteessa mittausyksikkö oli yhdistetty paarisängyn asentoa nopeasti korjaaviin lineaarimoottoreihin.

Toinen kiinnostava projekti on Team Findian pienikokoinen kauko-ohjattava sukelluslaite, joka mahdollistaa merenpohjan tutkimisen. Projektin tukijana oli Aalto Explorer. Laitetta (piirros) voidaan ohjata ja videokuvaa katsella nettiselaimen kautta.

Kovr-niminen opiskelijatiimi kehitti Valtran tilauksesta puettavan älykkyyden avulla uusia keinoja traktorien ja turvalliseen käyttöön.

Kehitetty tuote oli vyöhön asennettu paikannus- ja anturimoduuli sekä työhaalareihin älykello. Järjestelmä ilmoittaa havaitsemistaan ongelmista laitteen käyttäjälle ja tarvittaessa hälyttää lähellä olevan toisen viljelijän apuun.

FoodGuard perustuu IoT-tunnisteiseen älyrasiaan ja kännykkäsovellukseen.

Ruoanlaitto on nykyisin trendikästä, joten keittiöön liittyviä tuoteideoita oli kurssilla runsaasti. Esimerkiksi CooKit-tiimi suunnitteli Saferan tilauksesta uuden IoT-ominaisuuksilla varustetun suojalaitteen. Se estää hellan unohtumista päälle sekä tukee muutenkin ruoanlaittoa mobiilisovelluksen avulla.

WeBrew suunnitteli puolestaan Erickssonin toimeksiannosta IoT- laitteiston oluen kotitarvevalmistukseen. Laitteisto koostui Peltier-elementillä lämpösäädetystä metallisesta käymisastiasta, vesitiiviistä Bluetooth-anturista sekä Raspberry Pi -ohjainkortista ja pilvipalvelusta.

FoodGuard-tiimi suunnitteli puolestaan pakastusrasioita valmistavan Orthexin tilauksesta rasioihin sopivan IoT-näyttötunnisteen.  Sähköpaperinäytöllä varustetun IoT-tunniste hyödyntää kodin langaton wifi-verkkoa ja mobiilisovellusta.

FoodGuardn mobiilisovellus osaa tunnistaa automaattisesti valokuvasta rasiaan laitettavia elintarvikkeita sekä arvioida kuinka kauan ne säilyvät jääkaapissa. Viimeinen käyttöpäivä näkyy näytössä sekä älypuhelin osaa varoita ajoissa lähestyvästä viimeisestä käyttöpäivästä.

Robotisoitu pizzakeittiö.

Team Trident tutki Restelin toimeksiannosta robotisoidun ravintolan ideaa. Opiskelijajoukko toteutti robotisoidun pizzakeittiön.

Pizza Raxin logolla varustetussa pizzakeittiössä on kaksi Universal Roboticsin robottia ja Robotiqin robottikädet. Niitä käytetään pizzan täyttämisestä, paistoon saamisesta ja antamisesta asiakkaalle.

Saabille opiskelijatiimi oli suunnitellut etäohjattavan lennonjohdon työympäristön, rakennustyömaata ilmasta valvova Sauron’s Eye -järjestelmä sekä Koneelle pienoismalli robotilla asennettava hissikori.

LISÄÄ: Sairaankuljetuspaarit (LINKKI, video, Facebook),  muut Pdp-projektivideot (LINKKI, facebook), Aallon Design Factoryn Pdp 2018 (LINKKI) ja aiempien vuosit työt (LINKKI) ja Uusiteknologian Pdp-kursseja käsittelevät uutiset (LINKKI).

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018