Shift puhui tekoälystä ja itseohjautuvista laivoista

Oxfordin yliopiston Future of Humanity -instituutin johtaja Nick Bostromin keynote-puheenvuoro houkutti eilen päättyneen Turun Shift-tapahtuman päälavan katsomon täyteen. Kävijäkunta koostui uuden teknologian ja perinteisemmän teollisuuden johtajista ja vaikuttajista. Mukana oli myös oma osuus tekoälyn soveltamisesta merenkulkuun.

Turussa eilen päättyneessä Shiftissä oli voimallisesti esillä uusin tekoäly ja erilaiset kytkennät nykytodellisuuteen. Kaksipäiväisen festivaalin päätti eilen Algoritmien epätasa-arvo -ohjelmapolku, jossa åäälavalle nousi maailman johtaviin data-aktivisteihin kuuluva Cathy O’Neil. Hänen mukaan elämme jo nyt algoritmien hallitsemaa aikaa, ja olemme valitettavasti valmistautuneet tilanteeseen surkeasti.

Algoritmit eivät tule enää koskaan katoamaan mihinkään, mutta O’Neil halusi herättää ihmiset kysymään, onko heistä kerätty tieto ja sen algoritmien avulla yhdistelty lopputulos eettisesti kestävällä pohjalla ja onko tieto laillisesti kerättyä? Mitkä tahot kontrolloivat tiedon keräämistä, jakamista ja yhdistelyä?

Algoritminen epätasa-arvo -ohjelmapolkua täydensivät Sentient AI:n tutkimusjohtajan Risto Miikkulaisen demo automaattisen segmentoinnin mahdollisuuksista ja haasteista sekä Maikki Sipisen ja Meeri Haatajan workshop, jossa pohdittiin keinoja luoda eettiset ohjeet keinoälyn käyttöön.

Shiftissä tapasivat myös tunneviestintää tutkinut Yoram Levanon ja Daniel Chao, jonka Halo Neuroscience valmistaa kuvan neurosilmulointiin tarkoitettuja kuulokkeita.

Oxfordin yliopiston Future of Humanity -instituutin johtaja Nick Bostromin keynote-puheenvuoro houkutti eilen päättyneen Turun Shift-tapahtuman päälavan katsomon täyteen.

Uhkaaviksikin koetuista tulevaisuusskenaarioistaan tunnettu Bostrom, käsitteli puheenvuorossaan ihmiskunnan tulevaisuutta teknologian kehityksen sekä keinoälyn tuomien mahdollisuuksien ja uhkien näkökulmasta.

Bostromin puheenvuoro oli erittäin ajankohtainen, sillä kiinnostus keinoälyä kohtaan on kasvanut lähiaikoina kohisten. Konkreettisesti sen näkee akateemisessa yhteisössä rahoituksen ja tutkijoiden määrän kasvussa. Tällä hetkellä Bostromin mukaan suurin ongelma on, että tutkimusta tehdään erillisissä poteroissa, kun ihmiskunnan yhteisen tulevaisuuden kannalta parhaat tulokset syntyisivät avoimessa työskentelyssä.

Pitkän uran koneälyn, neurotieteen ja robotiikan alalla tehnyt Curious AI:n Harri Valpola seurasi Bostromin keynote-puheenvuoroa Shiftissä ja kommentoi yleisölle ilahtuneena tutkijan uutta, varovaisen positiivista asennetta: “Olen iloinen, että Bostrom yrittää löytää sisäisen optimistinsa!”

Valpola tapasi yhdysvaltalaisen kollegansa ensi kertaa Turussa, jossa hän puhui samalla lavalla ennen Bostromia osana tapahtuman Future of Intelligence -ohjelmapolkua. Kolmatta kertaa pidetty tapahtuma järjestetiin Turun käytöstä poistetussa Kakolan Lääninvankilassa.

Kuva: Rolls-Royce

Kävijäkunta koostui uuden teknologian ja perinteisten teollisuudenalojen johtajista ja vaikuttajista. Nyt mukana oli myös oma  osuus merenkulun ja tekoälytekniikan mahdollisuuksista.

Turussa tehdäänkin itseohjautuvien laivojen kehitystyötä, jossa tekoäly tulee olemaan anturitekniikoiden lisäksi merkittävässä asemassa.

Tapahtumassa oli  Jussi Poikosen lisäksi radiotekniikan osaaja KNL:n Toni Linden. Oululaisyritys tuottaa laivoihin uudenlaista globaalisti kattavaa tietoliikenneratkaisua. Tekoälyosuuden aloitti Silo AI:n Ville Hulkko.

Kuva: KNL Kyynel

Vuoden päästä tapahtuman ajankohta on kesän lopulla. Shift 2019 järjestetään Turussa 29.-30.8.2019. Yksi ensi vuoden yhteistyökumppaneista on keinoäly-yritys Silo AI.

Ensi vuoden tapahtumaan on tulossa pääpuhujaksi, kanadalainen tohtori Yoshua Bengio. Bengio on Montreal Institute for Learning Algorithms -laitoksen (MILA https://mila.quebec/en/) johtaja sekä neuroverkkojen ja keinoälyn syväoppimisen asiantuntija.

Päivitetty 25.5.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!