Tutkimus: Nokian luopuminen kännyköistä vaati uusia ajatuksia

Nokian luopuminen vaati hallituksessa ja johdossa radikaaleja muutoksia, kertoo Aalto-yliopiston ja Singaporen Insead-yliopiston haastattelututkimus. Raportin mukaan vasta pelolla johtamisen lopettaminen sai tutkijoiden mukaan Nokian luopumaan älypuhelimista.

Vuosina 2007–2013 tehdyt haastattelut osoittavat, miten vuonna 2012 vaihtunut hallitus sai Nokian johtoportaan ilmaisemaan aiemmin tukahdutetut mielipiteensä ja uskaltamaan tehdä täyskäännöksen yrityksen liiketoiminnassa.

Aalto-yliopiston professori Timo O. Vuori ja Singaporen Insted-yliopiston professori Quy N. Huy osoittavat Nokian murrosvuosiin keskittyvässä tutkimuksessaan, että yrityksen strategiset valinnat epäonnistuivat pitkälti siksi, ettei Nokian hallitus huomioinut ennen vuotta 2012 operatiivisen johdon ristiriitaisia tunteita riittävästi ja ajoissa.

Nokian Keilaniemen pääkonttori

Vuonna 2013 tehty päätös luopua älypuhelimista ja keskittyä tietoliikenneverkkoihin ja -palveluihin perustui täyskäännökseen johtamiskulttuurissa: hallitus pyrki saamaan takaisin johtoportaan luottamuksen ja tutkimaan vaihtoehtoisia liiketoimintastrategioita.

Hallitus vaati johdolta sitkeästi erilaisten strategioiden ja vaihtoehtojen tutkimista Windows-puhelimien tai Android-käyttöjärjestelmään vaihtamisen lisäksi.

Johtajat kertoivat haastatteluissa, että vaihtoehtojen moninaisuus lievensi pelkoa epäonnistumisesta. Lisäksi Androidiin siirtyminen olisi vaatinut valtavia investointeja, esimerkiksi koko tietoliikenneverkkoihin liittyvien toimintojen myymistä.

Suomen onneksi verkkoryhmä pidettiin ja laajennettiin Siemensin ja myöhemmin Alcatel-Lucentin ostolla vaan keskityttiin siihen mikä ainakin nykynäkymien mukaan edustaa parasta Nokia-osaamista.

Tietoliikenneverkkoja ei oltu koskaan ajateltu Nokian ydinliiketoimintana, mutta kun johtajat joutuivat kohtaamaan datan puhelinten huonosta menestyksestä ja markkinoiden kehnoista näkymistä, pitkään mahdottomalta näyttänyt täyskäännös muuttui varteenotettavaksi strategiaksi.

Verkkojen lisäksi uuteen Nokiaan kuului lisensointi ja patentointi, joka on nykyisin yksi tuottavimpia yrityksen bisneksiä. Toivottavasti Nokiassa myös ymmärretään panostaa Bell Labsin kautta uusien ideoiden ja patenttien kehittämiseen, jotta hyvä suuntaus jatkuisi verkkomyynnin rinnalla.

Tutkimus perustui 120 haastatteluun, joista yhdeksän tehtiin hallituksen jäsenten ja 19 johtoryhmän jäsenten kanssa. Vuoren ja Huyn artikkeli on valittu Academy of Managementin vuosittaisen konferenssin parhaimmistoon.

Tuloksista on kirjoittanut muun muassa tunnettu talouslehti Harvard Business Review (LINKKI).

Kuva: Nokia

Päivitetty 24.5.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!