Viestintävirasto: Yllättävä tulos laajakaistaluokituksissa

Laajakaistan saatavuuden ja palvelutason kärjessä ei ole Viestintäviraston selvityksen mukaan suuret kaupungit vaan kymmenen kärkeen nousee pienempiä kuntia Ahvenanmaalta sekä manner-Suomesta. Kuuden ahvenanmaalaisen lisäksi kymmenikössä ovat Taivalkoski, Pudasjärvi, Raisio ja Lahti.

Viestintävirasto on laatinut ensimmäistä kertaa kuntakohtaisen laajakaistaluokituksen. Jokaiselle Suomen kunnalle on annettu yhdestä viiteen tähteä kuvaamaan nopeiden kiinteän verkon laajakaistayhteyksien saatavuutta ja käyttöä kunnan kotitalouksissa vuoden 2017 lopussa.

Parhaat kunnat yltävät luokituksessa jo yli kolmeen tähteen, mutta koko Suomen osalta ollaan keskiarvolta vielä 2 tähdessä. Luokituksen kärkeen nousee useita kuntia Ahvenanmaalta. Myös Manner-Suomesta löytyi kuntia, joissa laajakaistatilanne oli yleisesti katsoen jo varsin hyvällä tolalla.

Oheisella kartalla on esitetty ne kunnat, jotka ovat saaneet luokituksessa vähintään 2,5 tähteä. Lisäksi esille on nostettu kymmenen parasta laajakaistakuntaa sekä kymmenen suurinta kaupunkia kotitaloushuoneistojen määrällä mitattuna.

Kunnille annettu tähtien määrä kuvaa kuinka lähellä kussakin kunnassa oltiin tilannetta, jossa kaikkien vakinaisten asukkaiden saatavilla on 1000 megan liittymä (1 Gbit/s) ja kaikkien käytössä 100 megan liittymä (100 Mbit/s).

Laskennassa huomioitiin myös hitaampien nopeusluokkien käyttöä ja saatavuutta. Mukana kuntakohtaisessa laajakaistaluokituksessa ovat ainakin toistaiseksi vain kiinteän verkon liittymät. Luokitusta on tarkoitus päivittää vuosittain.

LISÄÄ: Kaikkien Suomen kuntien laajakaistaluokitus (LINKKI.pdf)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!