Kirkkonummella testataan 3,5 gigahertsin 5G-taajuutta

DNA ja Ericsson testaavat 5G-verkon toimintaa Kirkkonummella. Meneillään olevat testit ovat jatkoa viime vuoden testille. Niiden päätavoitteena on testata 5G:n palveluita sekä tukiasemakohtakohtaista kuuluvuusaluetta. Testeissä mitattiin nopeudeksi 1,5 gigabitin vauhti 3,5 gigahertsin taajuudella.

Testeissä keskitytään huippunopeuksien lisäksi esimerkiksi 5G-tukiaseman kantamaan ja uusiin 5G-teknologioihin, kuten beamformingiin ja beam trackingiin.

Beamforming kohdistaa tukiaseman radiokeilan juuri tiettyyn vastaanottimeen parantaen merkittävästi vastaanotetun signaalin laatua. Se mahdollistaa liikkuvan vastaanottimen seuraamisen radiokeilalla. Käytännössä teknologian avulla voidaan tuottaa esimerkiksi kustannustehokas nopea laajakaista kotitalouksiin tai liikkuviin ajoneuvoihin.

Kirkkonummella tehtävät testit tehdään Viestintäviraston väliaikaiseen testikäyttöön myöntämällä 3,5 gigahertsin 5G-taajuudella. Ericssonilla on Kirkkonummella myös Suomen pääkonttori ja tutkimuskeskus.

Viime vuoden helmikuussa DNA ja Ericsson julkistivat myös nykyistä korkeammalla eli 28 gigahertsin taajuudella tehtyjen 5G-testien tuloksia. Nyt saavutetut uudet 3,5 gigahertsin taajuusalueen lukemat ovat radioyhteyden 1,5 Gbps:n siirtonopeus ja alle 3 ms viive.

Testi on merkittävä myös sen vuoksi, että 5G-verkkojen käyttöönotto aloitetaan Suomessa juuri kyseisellä taajuudella. Viestintävirasto valmistelee jo 5G-taajuushuutokauppaa.

Kirkkonummella 5G-testit jatkuvat vielä muun muassa kenttätestauksilla ja teknisillä verifioinneilla. 5G-testien lisäksi DNA:lla on meneillään runkoverkon ohjelmoitavuuden ja vähimmäisnopeuksien merkittävä päivitys. Näin DNA voi luvata kaupallisia 5G-palveluita heti kun se on toimilupien ja päätelaitteiden saatavuuden puolesta mahdollista.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018