Ficom Forum: Tekoäly on tukiäly – koskettaa kaikkia

Tekoäly tulee koskemaan meistä jokaista – halusimme tai emme, sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä viime viikon Ficom Forum -seminaarissa. Eikä kyse ole tulevaisuudesta vaan tekoäly on otettava käyttöön nyt tai ei koskaan, sanoi kirjan tekoälystä tehnyt Antti Merilehto.

Ministeri Lintilän mukaan tärkeintä tekoälyssä on sen kansanomaistaminen. Tekoäly muuttaa hänen mukaansa myös osaamistarpeitamme niin, että seuraavan kymmenen vuoden aikana Suomessa pitää uudelleen kouluttaa miljoona ihmistä hyödyntämään tekoälyä.

Ministeri Lintilä muistutti, että jatkuvasti lisääntyvästä datavarannosta suurin osa on käyttämättä, ja voittajia ovat ne, jotka osaavat dataa jalostaa ja hyödyntää. Suomen mahdollisuudet ovat ennen kaikkea tekoälyn soveltamisessa eri tarkoituksiin.

Antti Merilehto, Tekoäly – matkaopas johtajalle -kirjan kirjoittaja, kehotti tapahtumassa yrityksiä joko tarttumaan tekoälyyn heti tai sammuttamaan firman valot saman tien. Kenelläkään ei ole hänen mukaansa varaa olla hyödyntämättä tekoälyn mahdollisuuksia.

Suomessa on Merilehdon mukaan paljon keskisuuria yrityksiä, joiden liiketoiminnasta pitää olla huolissaan, sillä ne eivät ole sisäistäneet tekoälystrategian tärkeyttä.

”Tekoälyn suurin hyöty on alueella, jossa koneiden operatiivinen tehokkuus ja ihmiselle ominainen tunne yhtyvät. Juuri tunne ja empatia ovat tulevaisuuden työelämän tärkeimmät taidot”, ennustaa Merilehto.

Lähde: Ficom Forum 2018 (LINKKI)

Kuva: Elinkeinoministeri Mika Lintilä Ficom Forumissa 23.5.2018. Kuva: Ficom