Työkalu 5G-verkkojen yhteisoperointiin

Tulevien 5G-verkkojen palvelut vaativat muutoksia verkkoarkkitehtuureihin, uskoo Jyväskylän yliopistossa väitöskirjan viimeistellyt Di Zhang. Samalla se tarjoaa  uusia liiketoimintamahdollisuuksia verkkojen rakentajille ja verkko-operaattoreille.

Di Zhang keskittyi väitöskirjassaan etsimään ratkaisuja verkko-operaattoreiden 5G-yhteistyöhön. Hän kehitti väitöskirjassaan ohjelmistopohjaisen virtualisoidun verkkoarkkitehtuurin, jolla yhteistyömahdollisuutta voidaan tarjota eri verkkotoimijoille.

Kehitetty arkkitehtuuri mahdollistaa eri operaattoreiden kesken tasapuolisuuden, hyödyt ja yksityisyyden. Apuna voidaan käyttää Zhangin työssään kehittämiä huutokauppa- ja sopimusteorioita. Tavoitteena olisi markkinatilanne, jossa operaattorit saavat enemmän tuottoa yhteistyön avulla kuin kilpailemalla.

Operaattoreiden välisillä sopimuksilla ja yhteistyöllä voidaan vähentää väitöskirjan mukaanm merkittävästi tietoverkkojen pääoma- ja käyttökustannuksia. Samalla pystytään vastamaan paremmin loppukäyttäjiltä tuleviin verkkopalveluiden vaatimuksiin.

Di Zhang suoritti kandidaatin tutkinnon (automaatio) vuonna 2011 ja maisterin tutkinnon vuonna 2013 (järjestelmä suunnittelu) Northeastern Universityssä Kiinan Shenyangissa. Hänen tutkimusintressissä ovat peliteoreettiset ongelmat, radioresurssien hallinta, langaton virtualisointi sekä ohjelmisto-ohjatut verkot.

LISÄÄ: Di Zhangin teos on julkaistu sarjassa Jyväskylä Studies in Computing, Nr. 282, 62 s., Jyväskylä, 2018, ISSN 1456-5390; 282, ISBN 978-951-39-7469-5 (nid.), ISBN 978-951-39-7470-1 (PDF). myynti@jyu.fi.

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!