Kiina vetää terveydenhuollon tekoälykehitystä

Suomessa tekoälyn ensimmäiset pilotit ovat vasta käytössä, kun Kiinassa ja laajemminkin Aasiassa tekoälyä hyödynnetään jo päivittäisessä sairaanhoidossa. Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunta selvitti tekoälyn käyttöä Aasian maiden terveydenhuollossa.

Jyväskylän yliopistossa tehdyn raportin mukaan tekoälykisaa johtava valtio Kiina kehittää tekoälyä aggressiivisesti ja on julistanut tavoitteekseen olla maailman tekoälyn keskus vuoteen 2030 mennessä.

Vuosien 2011 ja 2015 välillä Kiinasta yksinään tuli uuden raportin mukaan 41 000 tekoälytutkimusta. Kiinan tekoälyn kehitystä tukevat suuri väestömäärä ja heikko henkilöstötietosuoja. Kiinassa on otettu käyttöön tekoälyä hyödyntävä älysairaala ja maasta tulee jatkuvasti uusia terveydenhuollon tekoälyinnovaatioita.

Japani on toinen Aasian teknologiajätti. Maassa on keskitytty tekoälyllisten robottien kehittämiseen, joita on otettu käyttöön vanhainkodeissa ympäri Japania.

Pääministeri Shinzo Abe on avoimesti tukenut ohjelmistopuolen kehityksen edistämistä ja se on näkynyt kasvavana tekoälyohjelmistojen määränä. Japanissa on kehitetty useita diagnosointia parantavia ja nopeuttavia järjestelmiä, joista osaa on käytetty myös Euroopassa.

Singaporesta voidaan nähdä selvityksen mukaan tulevan Aasian laadukkaimmat tekoälytutkimukset. Singaporen kansallinen tutkimussäätiö on perustanut kansallisen suunnitelman AI Singaporen, jonka tarkoituksena on tehostaa Singaporen tekoälykyvykkyyttä.

Singapore näyttää selvityksen mukaan tietä esimerkiksi silmäsairauksien tutkimuksen kehittämisessä. Singaporen valtakunnallisen silmäsairauksien keskuksen kehittämä tekoälyllinen ohjelma pystyy ensimmäisenä maailmassa havaitsemaan tietyt silmäsairaudet alan lääkäreitä paremmin.

Edellä esitellyt tapaukset ovat Selvityksen mukaan vain jäävuoren huippu Aasian tekoälykehityksestä. Kehityssuuntaa näyttävät Kiinan lisäksi Etelä-Korea, Intia, Vietnam, Taiwan ja Malesia. Euroopassa Suomen lisäksi panostuksia tehdöään esimerkiksi Iso-Britanniassa, Saksassa ja Ranskassa.

Lisää:  Tekoäly terveydenhuollossa – katsaus Aasiaan (LINKKI,pdf) ja Japaniin (LINKKI,pdf).

Kuvituskuva: VTT / Tampereen yliopisto /  TAYS  (uutinen 2017, LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/