Tekoäly käsittelee EKG-tallentimet tiedot

Tampereen yliopisto ja TAYS Sydänsairaala hyödyntävät VTT:n kehittämiä tekoälyteknologioita sydänpotilaiden kotihoidossa. Potilaan rintaansa  on kiinnitetty pieni EKG-tallennin, jonka mittaustiedot voidaan siirtää internetin yli tekoälyn analysoitavaksi.

Tampereella on käynnistynyt suomalaisvetoinen kliininen tutkimus, jossa tunnistetaan komplikaatioille alttiita riskipotilaita sydäninfarktipotilaiden joukosta uusimpien analyysimenetelmien avulla.

”Tulosten avulla voidaan parantaa potilasturvallisuutta ja kohdistaa aiempaa tarkempaa seurantaa siitä hyötyville potilaille. Pelkästään TAYSin alueella tutkimuksesta hyötyviä potilaita on jopa tuhat vuodessa”, sanoo erikoistutkija Kari Antila VTT:ltä.

Tutkimusprojektissa hyödynnetään potilaan reaaliaikaisen mittaustiedon lisäksi hoidon aikana syntynyttä, mutta erillisiin järjestelmiin pirstaloitunutta  Kertyneet datamassat analysoidaan, ja siinä käytetään aiempien potilaiden hoitotulosten avulla opetettuja tekoäly- ja koneoppimismenetelmiä, jotka on kehitetty sydäninfarktipotilaiden tarpeita varten.

Komplikaatioita ennustava ja valvonnan riskipotilaille kohdistava menetelmä mahdollistaa lisäksi laitevalmistajien palveluiden tuottamisen terveydenhuollon ammattilaisille ja kuluttajille myös kansainvälisille markkinoille.

MADDEC – MAss Data in Detection and prevention of serious adverse Events leading to complications in Cardiovascular diseases -hankkeeseen liittyvä kliininen tutkimus aloitetiin toukokuussa TAYS Sydänsairaalassa, ja tutkimusta esitellään kansainvälisessä EMBEC 2017 -konferenssissa torstaina Tampereella.

Hanke toteutetaan Tampereen yliopiston, VTT:n, Milanon teknillisen yliopiston (Politecnico di Milano), TAYS Sydänsairaalan ja teollisten yhteistyökumppaneiden – GE Healthcare Finland Oy:n, Bittium Oyj:n, Clothing+ Oy:n ja Fimlab Oy:n – yhteistyönä. Rahoittajina ovat Tekesin Terveyttä Biteistä -ohjelma, Tampereen yliopisto, VTT, GE Healthcare Finland Oy, Bittium Oyj ja Fimlab Oy.

LISÄÄ: EMBEC2017 ILINKKI)

Kuva: VTT