Nopeita kuituyhteyksiä Hangosta Murmanskiin

Uusia nopeita kuituyhteyksiä viritellään Suomesta Euroopan ja Aasian välille. Samalla  Hankoniemen eli Suomen eteläisimmän kärjen merkitys kasvaisi kansainvälisen tietoliikenteen risteyskohtana entisestään. Uudessa Arctic Connect -hankkeessa selvitetään mahdollisuudet rakentaa yhtetdet Euroopan ja Aasian välille Koillisväylän kautta.

Länsiuusmaalaisten kuntien ja yritykset omistama C-Fiber Hanko liittyy sijoittajana mukaan uuteen Arctic Connect -hankkeeseen, jossa selvitetään mahdollisuudet rakentaa digitaalinen silta Euroopan ja Aasian välille Koillisväylän kautta. Aiemmin C-Fiber Hanko on investoinut Suomen ja Saksan väliseen C-Lion1-merikaapeliin.

Arctic Connect on osa Arktisen neuvoston tavoitteiden mukaista yhteyksien parantamista arktisilla alueilla. Cinia selvittää nyt Koillisväylän datakaapelia varten Etelä-Suomesta Kirkkoniemeen ja Murmanskiin suunniteltujen valokuituyhteyksien tämänhetkisen saatavuuden ja lisärakentamistarpeet, niin maareittejä kuin merireittejä pitkin.

Liikenne- ja viestintäministeriön aloitteesta käynnistetyn hankkeen toteuttajana toimii valtion pääosin omistama Cinia. Arctic Connect -hanke on mittakaavaltaan erittäin laaja.

Toteutuessaan hanke yhdistäisi pohjoisten merien kautta Euroopan, Pohjois-Amerikan ja Aasian, joiden vaikutusalueella asuu noin 85 prosenttia maailman väestöstä.

Tekniseltä kapasiteetiltaan tämänhetkisen suunnitelman lähtökohta on yhteensä kuusi kuituparia, 60 Tbit/s kapasiteetti ja noin 18 000 km kokonaispituus.

Osana Arctic Connect -hankkeen reittisuunnittelua esillä on ollut myös mahdollinen C-Lion2-merikaapeliyhteys Perämereltä Hankoniemelle. Toteutuessaan se toimisi myös täydentävänä ja varmistavana verkkoyhteytenä maanpäällisille reiteille.

”Hankoniemi on useiden Ruotsiin menevien merikaapelien rantautumispaikka. Uusi C-Lion1-merikaapelin haara Hankoon on luonut yhteyden suoraan Saksaan, ja mahdollinen C-Lion2:n rantautuminen tekee Hangosta entistä tärkeämmän liityntäpisteen. Huipputason yhteydet nostavat alueen houkuttelevuutta datakeskusten sijoittumispaikkana”, toteaa C-Fiber Hangon hallituksen puheenjohtaja Eero Hettula.

Arctic Connect -hankeyhtiön tarkoitus on selvittää edellytykset Koillisväylän merikaapeliyhteyden rakentamiselle, teettää vaadittavat ympäristötutkimukset ja luvitusvalmistelut sekä pyytää urakointitarjoukset, joiden perusteella tuleva hanke voidaan tarkemmin budjetoida ja suunnitella.

”Koillisväylän hankkeen esiselvitystyössä jo tehtyjen reittisuunnitelmien ja eri intressiryhmien kanssa käytyjen keskustelujen perusteella on selvinnyt, että valokuituyhteyksien lisääminen Suomen kansallisessa runkoverkossa on tarpeen’’, sanoo Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila.

Hänen mukaansa myös uudet palvelut, sovellukset sekä myös FTTH/B- ja 5G-verkot tulevat jatkuvasti kasvattamaan tietoliikenteen määrää, mikä edellyttää luotettavaa ja kattavaa valokuiturunkoverkkoa. Myös kaksi vuotta sitten liikenne- ja viestintäministeriön selvitys osoitti, että Japani, Kiina, Ruotsi, Suomi, EU sekä Venäjä pitävät hanketta tarpeellisena ja hyödyllisenä.

Kuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/