Taimenesta voi löytyä mikrosiru – kalastajalle lukulaite

Suomussalmen Hossan Öllöriin ja Pitkä-Hoiluaan sekä Yli-Vuokin Kevättijärveen istutettiin viime kesänä 870 taimenta, jotka merkittiin RF-sirulla. Nyt alueella kalastava voi saada halutessaan lukulaitteen, jolla saalistaimenen mikrosirun tiedot voidaan lukeaa langattomasti.

Sirujen avulla tutkitaan istutuskalojen selviytymistä luonnonolosuhteissa. RF-siru ei näy kalan ulkopuolelle, eikä kaikilla istutetuilla taimenilla ole mikrosirua. Sirulla merkityn taimenen voi halutessaan ottaa saaliiksi, mikäli se ylittää asetetun alamitan.

Lukulaite, jolla voi tarkistaa saaliiksi saadun taimenen mikrosirun tiedot. Kuvaaja Päivi Piiroinen / Metsähallitus.

Vuonna 2017 istutetuista sirumerkityistä taimenista vain pieni osa on saatu pyydettyä, joten seurantatyöhön kaivataan kalastajien apua. He saavakin Öllörille ja Pitkä-Hoilualle lukulaitteen lainaksi Hossan luontokeskukselta, ja Kevättijärvelle lukulaitteen voi lainata Ala-Vuokin Mäkeläisen Pojat ky:n kyläkaupalta.

Kalastajien keräämien tietojen avulla selvitetään istukkaiden geneettisen alkuperän merkitystä kalojen selviytymiseen ja saaliiksi päätymiseen luonnonoloissa. Osa kaloista on villiytettyjä, eli niiden perimään on tuotu villien kalojen geenejä.

Merkintätutkimus on osa Luonnonvarakeskuksen Menestyvä istukas- ja Metsähallituksen Isoja elämyksiä Pohjolan kalavesiltä -hankkeita. Saalistiedot pyydetään kirjaamaan kalamerkkipalautus.fi-palveluun.

Lisää: RF-lukulaitteen käyttö (LINKKI)