Apple edelleen ykkönen – Google perässä

Maailman 100 suurimman yrityksen markkina-arvo kasvoi 15 prosentilla viime vuonna, kertoo konsulttiyritys PwC:n tekemä top-100-listaus. Suurimmat teknologiayritykset olivat listan johdossa ja useimmat niistä tulivat Yhdysvalloista. Suomalaisyrityksiä ei ole mukana.

Maailman suurimpien yritysten yhteenlaskettu markkina-arvo on 20 000 miljardia dollaria, käy ilmi PwC:n Global Top 100 -selvityksestä. Vuodessa arvo on kasvanut 15 prosentilla. Kasvu on jatkunut vuodesta toiseen 2012 taantuman jälkeen.

Listauksen suurin yritys on jo seitsemättä vuotta peräkkäin Apple, mutta välimatka kakkosena tulevaan Googlen Alphabetiin on kaventunut. Apple on ykkönen myös osinkojen jaossa: se on jakanut omistajilleen kaikkiaan 31 miljardia dollaria. Toiseksi anteliain on ollut tarkastelujaksolla J.P. Morgan 24 miljardilla dollarilla.

Toimialoja tarkasteltaessa teknologia pitää ykköstilansa, nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin. Kakkonen on finanssisektori ja kolmantena kulutushyödykkeet. Listattaessa nopeimpia markkina-arvonsa kasvattajia ykkösenä tulee pilvi- ja nettikauppaa harjoittava Amazon, jota seuraavat kiinalaiset internet-toimijat Tencent ja Alibaba.

Maittain tarkasteltuna listalla on eniten yrityksiä Yhdysvalloista, kaikkiaan 54 kappaletta. Niiden osuus listan yritysten markkina-arvosta on 61 prosenttia. Yhdysvaltalaisyritysten kasvu vastaa lähes puolta listalla olevien yritysten vuotuisesta kasvusta.

Kiina tulee kakkosena; sadan markkina-arvoltaan suurimman yrityksen joukossa on kaikkiaan 12 kiinalaista yritystä. Edellisessä listauksessa lukumäärä oli 10. Eurooppalaisia yrityksiä on listalla kaikkiaan 23, yksi enemmän kuin edellisellä kerralla. Niiden markkinaosuus, 17 prosenttia, pysyi samana kuin edellisessä listauksessa.

Pidempiaikaisessa vertailussa selviää, että eurooppalaisten osuus on kutistunut, sillä vielä vuonna 2009 luku oli 27 prosenttia. Kahdenkymmenen markkina-arvoltaan suurimman yrityksen listauksessa on yksi eurooppalainen yritys, sveitsiläinen Nestle sijalla 19. Pohjoismaisia yrityksiä oli mukana vain kaksi.

PwC:n Global Top 100 -listauksen ajankohta oli 31.3.2017—31.3.2018. Listauksessa määritellään lähtömaiden perusteella luokiteltujen yritysten markkina-arvo Yhdysvaltain dollareissa. Analyysin tiedot perustuvat Bloombergiltä saatuihin lukuihin.

Maailman suurimmat yritykset, top 10 (markkina-arvo, miljardia dollaria

  1. Apple (851)
  2. Alphabet (719)
  3. Microsoft (703)
  4. Amazon.com (701)
  5. Tencent (496)
  6. Berkshire Hathaway (492)
  7. Alibaba (470)
  8. Facebook (464)
  9. JPMorgan Chase (375)
  10. Johnson & Johnson (344)

 Lisää: Global Top 100 companies by market capitalization -yhteenveto, PwC 2018 (LINKKI, pdf)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!