Kyberhyökkäykset pilvipalveluihin lisääntyneet – katso uusimmat trendit

Amerikkalaisen tietoturvayhtiö Check Pointin tuoreen haittaohjelmia koskevan puolivuosiraportin mukaan kyberhyökkäykset puolestaan kohdistuvat kasvavissa määrin pilvipalveluihin. Lisäksi 42 prosenttia yrityksistä on kärsinyt  maailmanlaajuisesti kryptolouhinnan hyökkäyksistä.

Kyberhyökkääjät  valtaavat pilvipalvelut, kertoo tietoturvayhtiö Check Point tietoturva-alan puolivuosikatsauksensa Kuluvan vuoden aikana on selvityksen mukaan jo nähty useita pilvipalveluihin kohdistuvia hyökkäyksiä, joissa käyttäjien tiedot pääsevät vuotamaan puutteellisten tietoturvakäytäntöjen vuoksi.

Käyttäjät ovat esimerkiksi saattaneet tallentaa Check Pointin mukaan kirjautumistietonsa avoimen lähdekoodin alustaan tai käyttää liian heikkoja salasanoja. Kuluvan vuoden aikana myös pilvipalveluihin kohdistuvat hyökkäykset ovat lisääntyneet. Yritysten siirtäessä yhä enemmän tietoa pilveen myös hakkerit kohdistavat iskujaan pilvipalveluihin hyödyntääkseen niiden suurta laskentatehoa.

Myös kryptolouhijat ovat kiinnostuneita pilvipalveluista niiden suuren laskentatehon vuoksi. Vuoden 2018 tammikuun ja kesäkuun välisenä aikana kryptolouhijoiden kohteena olleiden yritysten määrä nousi 42 prosenttiin. Määrä tuplaantui edelliseen vuoteen verrattuna, jolloin vastaava prosenttiluku oli 20,5.

Vielä vuoden 2017 loppupuolella monialustaisiin palveluihin kohdistuvat haittaohjelmat olivat harvinaisia, mutta nyt kasvussa selvänä trendinä. Kuluttajalaitteiden määrän kasvu ja muiden kuin Windows-pohjaisten järjestelmien lisääntyvä käyttö on kuitenkin nostanut monialustaisiin ohjelmistoihin kohdistuvien hyökkäysten määrää.

Mobiililaitteisiin kohdistuvat haittaohjelmat leviävät myös jakeluketjun kautta – Kuluneen puolen vuoden aikana on käynyt ilmi useampia tapauksia, jossa haittaohjelma ei olekaan livahtanut laitteeseen Internetin kautta, vaan se onkin piileskellyt laitteessa jo kuluttajan kantaessa sitä kaupasta kotiin.

Niin ikään myös sovelluskaupoista ladattavien haittaohjelmien määrä lisääntyi. Kuluttajat saattoivatkin tietämättään ladata sovelluskaupasta älypuhelimeensa esimerkiksi pankkitroijalaisen, mainoshaittaohjelman tai troijalaisen.

Verkkohyökkäysten trendit 2018

  • Kryptolouhijoiden nousu
  • Hakkerit valtaavat pilvipalvelut
  • Hyökkäykset monialustaisiin palveluihin lisääntyvät
  • Mobiililaitteisiin kohdistuvat haittaohjelmat leviävät jakeluketjun kautta

Lisää:  Check Point “Cyber Attack Trends: 2018 Mid-Year Report” (LINKKI, raportin lataaminen vaatii kirjautumista)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!