Suomi-areena: Tekoäly puhutti panelisteja SuomiAreenalla

Suomi ei pysty vastaamaan suurien valtioiden rahalliseen satsaukseen, mutta meillä on huippuosaamista todettiin SuomiAreena-tapahtumassa. Tekoälyn asiantuntijat ja poliitikot arvioivat mahdollisuuksia Porin puhetapahtumassa. Tärkeimpänä nousi esiin Suomen kilpailuedut tekoälyssä. Katso videolta koko keskustelu.

’’Olemme lähellä kärkeä jo nyt. Kiinassa valtio on kerännyt datan omiin tarkoituksiinsa, kun taas Yhdysvalloissa tieto on jäänyt yrityksille. Suomessa on kerätty vuosikymmenten aikana laadukas tietovaranto, jollaista muilla ei ole’’, sanoi tekoäly-yrittäjä Timo Haanpää.

Ja osaamista. ’’’Suomessa on aikanaan koulutettu, erityisesti Teknillisellä korkeakoululla, satoja tekoälyosaajia professori Teuvo Kohosen johdolla’’.

Myös Roviosta tuttu Peter Vesterbacka sanoi Suomen olevan maailman johtavia tekijöitä tekoälyn alalla. ’’Me olemme tehneet tätä pitkään, huippuasiantuntijat meillä ja muualla ovat kasvaneet Kohosen oppikirja kädessään’’.

Iris AI:n perustaja Maria Ritola korosti lisäksi perusoikeuksien merkitystä tekoälyn saralla.

’ Olemme nähneet, mitä tapahtuu Kiinassa ja Yhdysvalloissa, jossa valtio tai yksityiset yritykset voivat tehdä ihmisten henkilökohtaisella datalla lähes mitä tahansa. Kehitetään oma järjestelmämme avoimuuden ja yksityisyydensuojan pohjalta’’, Ritola Sanoi.

SuomiAreenan tekoälypaneelissa sisäministeri Kai Mykkänen (koko), yrittäjät Maria Ritola ja Harri Ketamo ja kansanedustaja Johanna Karimäki (vihr)

Mukana olleet kansanedustajat Pilvi Torsti (sd) ja Johanna Karimäki (vihr) myönsivät, että lainsäädäntö ei ole pysynyt tekniikan kehityksen vauhdissa mukana. Sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan on ratkaisevaa, saadaanko Suomessa aikaan edistykselliset pelisäännöt tietovarantojen käyttöön.

Keskustelussa Tekniikan akateemiset TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen arveli, että osa päättäjistä kokee tekniikkaan liittyvät päätökset vaikeiksi. Syntyy valtatyhjiö, jos tekoäly ja siihen liittyvät eettiset valinnat jäävät tekniikan ihmisten ratkaistaviksi.

Tekoälyn kehittäjä Harri Ketamo kannusti kriittiseen ajatteluun. ’’Kone ei päätä ryhtyä hyväksi tai pahaksi. Kaikki lähtee meistä. Ihminen kirjoittaa algoritmit ja antaa koneelle oppimateriaalit’’, Ketamo perusteli SuomiAreenan paneelissa.

Lisää: Koko paneeli katsottavissa MTV3:n Katsomosta verkkovideona (LINKKI)

Kuva: VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen, yrittäjä Peter Vesterbacka ja sisäministeri Kai Mykkänen.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/