Finnair aloittaa nettitestit Euroopan koneissaan

Finnair tuo satelliittipohjaiset nettiyhteydet Euroopan lennoilla käytettäviin Airbus-kapearunkokoneisiinsa. Ensimmäiset asiakkaat pääsivät jo eilen  testaamaan yhteyttä, jonka Finnairin lupaa olevan 12 mebabitillään markkinoiden nopein. Järjestelmän toimittaja on Viasat  ja verkkotekniikka on asennettu jo kuuteen Finnarin Airbus-kapearunkokoneeseen.

Kesän lopussa internet-yhteys on tarkoitus olla jo parissakymmenessä Finnairin koneessa, ja koko Airbus-kapearunkolaivasto olisi katettu ensi vuoden kesään mennessä. Internet-yhteys tukee nettiselailua, sähköpostia, musiikin kuuntelua ja myös TV-ohjelmien ja elokuvien katselua streaming-palveluista.

Kun asennukset kaikkiin Finnairin Airbus-kapearunkokoneisiin on saatu valmiiksi, internet-yhteys on saatavilla suurimmalla osalla Finnairin Euroopan reiteistä. Merialueiden yllä on jotain rajoitteita (esimerkiksi Biskajanlahti ja Pohjanmeri), sillä Eutelsatin Ka-satelliittiyhteys ei kata näitä alueita.  Finnair pystyy tarjoamaan matkustajilleeen 12 megabitin sekuntinopeuden.

Myös Latviassa, Liettuassa, osassa Valko-Venäjää ja Venäjällä on rajoitteita. Kaikilla lentokentillä ei myöskään ole mahdollista tarjota internet-yhteyttä heti lähtöportilta alkaen maakohtaisista ja ilmailuviranomaisten säädöksistä johtuen.

Koneiden internet-yhteys on asiakkaille ilmainen kaksi kuukautta kestävän testijakson aikana, ja Finnair kesää silloin tietoja järjestelmän toimivuudesta ja asiakaskokemuksesta. Finnair lupaa kertoa palvelun hinnoittelusta syksyn aikana. Internet-yhteys lennoilla mahdollistaa myös uusien työkalujen kehittämisen matkustamohenkilöstölle.

Finnairin laajarunkoisten kaukoliikenteen koneissa internet-yhteys on toteutettu Ku-tekniikalla. Satelliittitekniikkaa takaa Finnairin mukaan toimivat verkkoyhteydet lennon aikana eri puolilla maailmaa.

Suomessa toimivista muista lentoyhtiöistä Norwegian tarjoaa internetin kansainvälisten lentojen lisäksi myös Suomen sisäisillä lennoilla. Lentoposti.fi:n uutisen mukaan SAS on avannut myös lennonaikaiset nettiyhteydet Euroopan yhteyksissään.

Päivitetty 20.7.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/