Viennin volyymi kääntyi laskuun – hinnat nousivat

Suomen teollisuuden tavaraviennin arvo laski toukokuussa viime vuoteen verrattuna laiva- ja lentokonetoimitusten puuttumisen vuoksi viisi prosenttia. Tullin ulkomaankauppatilastojen mukaan toukokuun viennin arvo oli hieman yli 5,3 miljardia euroa.

Viennin volyymi kääntyi huhtikuun jyrkän nousun jälkeen 7,6 prosentin laskuun, mutta vientihinnat nousivat 3,8 prosenttia viime vuodesta. Ilman viime vuoden toukokuun laiva- ja matkustajakoneiden lentokonevientiä laskettuna viennin arvo olisi kasvanut kuluvan vuoden toukokuussa seitsemän prosenttia.

Metsäteollisuuden tuotteiden, metallien, malmien, henkilöautojen ja teollisuuden toimialojen erikoiskoneiden viennin arvoon tilastoitiin kasvua. Sen sijaan sähköteknisten tavaroiden, öljyjalosteiden ja muiden kemianteollisuuden tuotteiden ja kojeiden ja mittareiden viennin arvo laski.

Vienti EU-maihin väheni toukokuussa kymmenen prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi kolme prosenttia. Vienti kasvoi tärkeimmistä vientimaista Ruotsiin, Kiinaan, Isoon-Britanniaan ja Ranskaan. Vienti Saksaan, Alankomaihin ja Yhdysvaltoihin heikkeni.

Tammi-toukokuussa sekä vienti EU-maihin että vienti EU:n ulkopuolelle kasvoi seitsemän prosenttia. Vienti Venäjälle suureni toukokuussa kaksi prosenttia. Tammi-toukokuussa Venäjän-viennin arvo oli prosentin suurempi kuin vuosi sitten.

Kauppatase oli toukokuussa 273 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tammi-toukokuussa kauppataseen alijäämää kertyi 801 miljoonaa euroa. Viime vuoden toukokuussa kauppatase oli 205 miljoonaa euroa ylijäämäinen, mutta tammi-toukokuussa 996 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Kuva: Konecranes

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!