4G- ja eSIM-yhteydet älykelloon – Telia mukaan

Samsung julkisti eilen uuden kännykkämallinsa vanavedessä Dick Tracy -tyyppiset kännykkä-kellot. 4G-verkkoa tukeva uutuus ei tarvitse enää mukana kulkevaa puhelinta, koska kellossa on LTE-osuuden lisäksi eSIM-laitetunnistukseen. Telia on tuomassa Suomessa ensimmäisenä operaattorina tuomassa tuen eSIM-ratkaisuille.

Kolmena versiona julkaistavassa Galaxy Watch lupaa yhdistää Samsungin mukaan aiempien mallien parhaat puolet entistä pidempään akunkestoon, 4G-yhteyksiin sekä uusiin terveys- ja liikuntatoimintoihin.

Uutta on eSIM on myös kelloon sisäänrakennettu sähköinen SIM-kortti. Se toimii perinteisen SIM-kortin tavoin. Erona nykytyyliin on, että yhteys aktivoidaan digitaalisesti verkon läpi.

Kellon eSIM-kortissa on sama puhelinnumero kuin käyttäjän matkapuhelimessa. Uutta eSIM-älykelloa voi käyttää silti itsenäisenä laitteena ilman mukana kulkevaa puhelinta. Puhelimen puhelinnumero ja nettiyhteys toimivat älykellossa, vaikka puhelin olisi muualla tai suljettu.

Yleistyessään eSIM-laitteet helpottavat myös liittymän hankintaa, sillä liittymän voi hankkia mobiilioperaattorilta suoraan verkosta ilman fyysisen SIM-kortin hankkimista.

”Asioinnista tulee eSIMin myötä nopeampaa ja helpompaa, kun yhä useammat älylaitteet kodeissa ja muualla ympärillämme tarvitsevat yhteyden internetiin”, sanoo Telian laiteliiketoiminnasta vastaava Jussi Vuorinen.

Sisäänrakennetulla SIM-kortilla on monia etuja: laitteessa ei tarvita korttipaikkaa, mikä helpottaa erityisesti pienempien laitteiden suunnittelua. Siksi eSIM on otettu käyttöön ensimmäiseksi juuri älykelloissa, mutta tekniikka on tulossa myös kännyköihin.

Telia esitteli eSIM-palvelut ensimmäisenä operaattorina Norjassa ja Virossa vuonna 2016. Telian eSIM-ratkaisu on toteutettu GSM Associationin standardin mukaan, jolloin myös muita markkinoille tulevia eSIM-laitteita voidaan käyttää Telian verkossa.

Samsungit eSIM-älykellot on muotoiltu perinteisen kellomaisesti ruostumattomasta teräksestä.

Uutuudet julkaistaan kahtena versiona ja kolmena värivaihtoehtona: 46 millimetrin malli Silver-värissä sekä 42 millimetrin malli Midnight Black ja Rose Gold -väreissä.

Kelloissa on pyöreä 1,3 tuuman ja pienemmässä 1,2 tuuman Super AMOLED (360 x 360) kellotaulu ja pyörivä kellokehä, ja kellotaulu näkyy Always On Display -ominaisuuden ansiosta myös kellon ollessa lepotilassa.

Suorittimena on kaksiytiminen Exynos 9110 1.15 GH:n kellolla ja akkukesto yli 80 tuntia. Akun koko on isommassa 472 ja pienemmässä 270 milliampeeria. Antureiden lisäksi laitteessa on satellittipaikannus. Näytön suojana on Corning Gorilla Glass DX -lasi ja 5 ATM -vedenpitävyys.

Käyttöjärjestelmänä on Tizen OS 4.0. Muista on 1,5 gigatavua ja sisäistä tallennustilaa neljä gigatavua.

Uusi tablettikännykkä 6,4 tuumaisena

Samsung julkisti myös uuden ammattikäyttöön tarkoitetun Galaxy Note 9 -tablettikännykän, jossa on 6,4 tuuman näytön lisäksi  aiempaa isompi 4000 milliampeerin akku, enemmän keskusmuistia ja tallennustilaa sekä Bluetoothia hyödyntävä S Pen -kynä. Kamerat ovat 12 ja 8 megapikseliä.

Laitteen IP68-luokitus takaa vedenkestävyyden ja pölytiiveyyden. Samsungin mukaan uutuus kestää 30 minuutin upotuksen veteen jopa 1,5 metrissä. Galaxy Note9 maksaa muistiversiosta riippuen 1029 tai 1299 euroa.

Kuvat: Samsung

Päivitetty 10.8.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/