Itseajavia autoja taas liikkeellä

Hämeenlinnassa testataan ensi viikolla itseajavia autoja. Tulevia testiajoja operoi Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) yhteistyössä Sensible 4:n ja Kyyti Groupin kanssa. Kokeilu kestää elokuun loppuun.

Testiajoneuvot ovat kaksipaikkaisia automatisoituja Renault Twizy -pienautoja ja niitä on käytössä kaksi kappaletta. Niihin on asennettu automaattista liikennettä palvelevaa laitteistoa kuten Lidar-tutka, jonka avulla ajoneuvo kartoittaa ympäristöään.

Sensible 4:n Twizyssä on muun muassa Velodyne Acosticsin laserpohjainen LiDAR-tutka.

 

Sähkökäyttöinen Twizy ajaa muun liikenteen seassa ja sen tunnistaa katolla olevasta vilkkuvalosta ja poikkeavasta ulkonäöstään. Auto kulkee tyypillisesti 10-40 kkiometrin tuntinopeudella ja reagoi automaattisesti tarvittaessa muuhun liikenteeseen.

AIGo-pysäkki.

Robotti-Twizyn seurana on myös erillinen turva-auto ja sisällä molemmissa autoissa on aina mukana myös testi-insinööri.

Testiautot ajavat Hämeenlinnassa Visamäessä kahteen suuntaan ajettavalla ajoreitillä Visamäen kampuksen/Innoparkin alueella Visakaarre – Visamäentie. Niiden kyytiin voi lähetä ensi maanantaista 20.8. alkaen kello 10-14 alkaen.

Espoolaisen Sensible 4:n kehittämien autonomisten ajoneuvojen testit alkoivat jo toukokuun alussa Vantaan Kivistössä. Maanantaina 20.8. testit siirtyvät Hämeenlinnan Visamäkeen ja sen jälkeen autoja testataan vielä Espoossa.

Visamäen testiajot ovat osa Uudenmaan liiton ja Suomen Kasvukäytävän aIGO -hanketta. Hankkeessa ovat mukana Hämeenlinnan, Espoon ja Vantaan kaupungit,  HAMK, LAMK ja TTY sekä Sensible 4, GIM, Hybria, EIKU Design ja Kyyti Group.

Ensi talvena on tarkoitus kokeilla myös Hämeenlinnassa, Espoossa ja Vantaalla liikenteessä ensimmäistä kotimaista robottibussin prototyyppiä, joka on parhaillaan rakenteilla AiGo-hankkeessa.

TAUSTAA: Sensible 4 -teknologiaa

Espoolainen Sensible 4 tavoittelee globaalia markkinajohtajuutta erityisesti neljän vuodenajan automaattiajamisen saralla. Yrityksen osaaminen perustuu usean vuosikymmenen ulkorobotiikan tutkimukseen, jota on tehty Aalto-yliopistossa sekä Metropolia AMK:n koordinoimiin ajoneuvo- ja automaattibussihankkeissa.

LISÄÄ: Sensible4 ja AIgo-hanke (LINKKI)

Kuva: Viime talven Sensible4-testeistä.

 

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/