Millimetrialueen osaaminen toi palkinnon

Euroopan avaruusjärjestön Planck-satelliitti toi suomalaistutkijoille arvostetun Gruber-palkinnon. Kehitettyä millimetriaaltojen radio-osaamista hyödynnetään jo maanpäällisissä tietoliikenneratkaisuissa. Palkinto jaetaan suomalaistutkijoille tänään Wienissä. Katso videolta  lisää Planck-satelliittista.

Gruber-palkinto myönnettiin maailmankaikkeuden kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn lämpötilan ja polarisaation kartoituksesta Euroopan avaruusjärjestön Planck-satelliitilla vuosina 2009-2013. Tarkkojen mittaustulosten avulla voidaan arvioida yhä tarkemmin maailmankaikkeuden syntyä, ikää, ainekoostumusta sekä geometriaa. Esimerkiksi maailmankaikkeuden iäksi tarkentui 13,8 miljardia vuotta.

Planckin 70 GHz:n radiovastaanottimet hyödyntävät indiumfosfidi-puolijohdevahvistimia. Ne suunniteltiin MilliLabin ja DA-Design Oy:n yhteistyönä.

”Planck-satelliitin vaativiin oloihin kehitetty avaruusteknologia vie eteenpäin myös maanpäällisen teknologian kehitystä, sillä avaruuteen kehitetty osaaminen löytää usein tiensä myös kuluttajatuotteisiin, kuten uusiin 5G-laitteisiin ja älypuhelimiin”, sanoo erikoistutkija Jussi Varis VTT:ltä. Hänen lisäksi palkittujen joukossa on JoyHaptics Oy:n toimitusjohtaja Jussi Tuovisella, jolla on myös VTT-tausta.

’’Millimetriaaltoalueen avaruuslaiteosaamista sovelletaan parhaillaan myös seuraavan sukupolven sääsatelliittien radiometreihin, ja Planckin 70 GHz taajuusalueesta on tähän mennessä noustu jo 300 GHz:iin”, kertoo johtaja Tauno Vähä-Heikkilä.

Tärkeä osa oli VTT:n johdolla kehitetty maailman herkin radiovastaanotin, joka toimi 70 gigahertsin taajuudella. Se toimi moitteettomasti luotaimen laukaisusta sen toiminnan lopettamiseen asti – jopa kaksi kertaa pitempään kuin alun perin arvioitiin.

VTT:n Jussi Varis testaamassa Planckin 70 GHz:n integroituja piirejä.

Erikoistutkija Varis  (kuvassa) pitää saatua tunnustusta erittäin merkittävänä ja sen myötä pääsyä hyvin arvovaltaiseen seuraan.  Tieteellisissä satelliittihankkeissa instrumenttien rakentajat jäävät usein vähäisemmälle huomiolle, sillä päätavoite on yleensä tieteellisissä tuloksissa.

Radiovastaanottimen kehittämiseen osallistui kaikkiaan 15 suomalaista tutkijaa VTT:n ja Aalto-yliopiston MilliLab-tutkimuslaboratoriosta. Palkituista Jussi Tuovinen toimi silloisena MilliLabin johtajana ja tutkimusprofessorina.

Suomesta Planck-hankkeeseen osallistuivat VTT:n ja Aallon lisäksi Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema, DA-Design, Helsingin yliopisto ja Turun yliopiston Tuorlan Observatorio. Hankkeen rahoittamiseen osallistuivat VTT:n lisäksi Tekes (nyk. Business Finland) ja Suomen Akatemia.

Lisää: Planck-hanke videona (LINKKI)

Aloituskuva: VTT:n Jussi Varis ja Hannu Hakojärvi testaamassa Planckin 70 GHz:n integroituja piirejä.

Päivitetty 20.8.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!