Nokia lisensoi 5G-tekniikkaa kolmella eurolla

Nokian pitkän aikavälin panostukset 5G-standardien tutkimus- ja kehitystoimintaan tuovat lisää lisensointirahaa. Tänään Nokia ilmoitti myöntävänsä laitevalmistajille lisenssin 5G-kännyköiden ns.essentiaalipatentteihin kolmen euron hintaan laitetta kohden.

Nokia kertoo olevansa sitoutunut myöntämään lisenssit kohtuullisin teollis- ja tekijänoikeuspolitiikan FRAND-ehtojen mukaisesti. Nokia 5G SEP -portfolion lisenssimaksu on rajoitettu yrityksen mukaan kolmeen euroon laitetta kohden.

”Tämä ilmoitus on tärkeä askel, kun yritykset suunnittelevat 5G/NR-yhteensopivan matkapuhelimen käyttöönottoa’’, sanoo Nokian patentointi-alueen liiketoimintapäällikkö Ilkka Rahnasto. Ensimmäiset kaupallisia lanseerauksia odotetaan hänen mukaansa ensi vuoden aikana.

Nokia odottaa olevansa merkittävässä asemassa uusien verkkojen SEP-standardeissa, kun standardit viimeistellään myöhemmin loppuvuodesta. Monet NR 5G-tekniikat sisältävät Nokian tutkimustoiminnan tuloksia.

Muiden laiteryhmien osalta Nokia määrittää tiedotteen mukaan lisenssimaksut erikseen. Nokia kertoo pyrkivänsä kuitenkin  rakentavaan vuoropuheluun asianomaisten toimialojen osanottajien kanssa määrittelemään kyseisiin toimialoihin parhaiten sopivat lisenssimallit.

Nokia kertoi testanneen yhdysvaltalaisen Verizonin kanssa 3GPP New Radio (NR) 5G -puheluja tukiasemilta liikkuvaan ajoneuvoon sijoitettuun vastaanottimeen. Testeissä yhteys säilyi vaikka puheluissa siirryttiin radiosektorista toiseen. Testit tehtiin  28 gigahertsin taajuusalueella.

Nokian ja Verizonin testit pohjustavat yhdysvaltalaisen Verizonin 5G-palveluiden alkamista loppuvuoden aikana. Yritys aikoo aloittaa ensin 5G-pohjaisen laajakaistapalvelun Los Angelesissa, Sacramentossa, Houstonissa ja Indianapolisessa. Näiden jälkeen vuorossa olisi mobiilia 5G-ratkaisun tuominen tarjolle.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/