Hypekäyrä paljastaa tulevaisuuden tekniikat

Tutkimusyhtiö Gartnerin uuden hypekäyrän mukaan tekoäly (AI) ja muut uudet digitekniikat ovat ratkaisevassa asemassa lähivuosina. Tutkimusyhtiön uusin trendiraportti paljastaa kaikkiaan viisi nopeimmin kehittyvää tekniikkaa. Valinta tehtiin kaikkiaan 2000 eri tekniikan väliltä.

Ensimmäisenä lupaavimpien kehittyvien tekniikoiden listalla on keinoäly (AI), jonka Gartner uskoo laajentuvan kaikkialle seuraavan 10 vuoden aikana. Kehityksen mahdollistavat muun muassa pilvitietojenkäsittely, maker-tekijäyhteisöt ja avoin lähdekoodi.

Myös erilaiset älyrobotit ja tekoälypohjaiset PaaS -pilvipalvelut ovat myös nousussa nopeasti Gartnerin hypekäyrällä ylöspäin ja lähestymässä käyrän huippua. Suuntaus on mahdollinen autonomisissa ajoneuvoissa, älykkäissä roboteissa, syväoppivissa neuroverkoissa, keskustelevassa keinoälyssä, virtuaaliedustajissa ja yleisessä keinoälyssä.

Toisena trendinä on digitaalisten ekosysteemiteknologioiden nousu. Digitaaliset ekosysteemit tarjoavat käyttöön suuria datamääriä ja paljon laskentatehoa. Siirtyminen yritysten omista teknisistä infrastruktuureista laajemmat ekosysteemit mahdollistaville alustoille tarjoavat mahdollisuuksia uusille liiketoimintamalleille.

Tähän nousevaan trendiin liittyvät Gartnerin mukaan lohkoketjuteknologia (blockchain), lohkoketjujen hyödyntäminen tietoturvassa, digitaaliset kaksoset (Digital Twin), IoT-alustat ja tietokaaviot (Knowledge Graph).

Lohkoketjutekniikka ja yleiset IoT-alustat ovat jo raportin mukaan ylittäneet huippunsa nyt, ja ovat siirtyneet alkuinnostuksen jälkeiseen laskuun. Teollisen internetin (IioT) sovelusten uskotaan saavuttavan kypsyyden seuraavien viiden tai kymmenen vuoden aikana digitaalisten kaksosten ja tietokaavioiden avulla.

Biohakkerointi ja verkkpalvelut avuksi

Biohakkerointi on nousussa. Se sisältää runsaasti myös eettisiä kysymyksiä. Kuva: Shutterstock.

Biohakkerointi on kolmas nouseva trendi.  Tähän liittyviä tekniikoita ovat biokemikaalit, biotekniikka, kasvatettu tai keinotekoinen kudos, tietokoneliitäntä aivoihin, lisätty/sekoitettu todellisuus ja älykkäät kankaat.

Biohakkeroinnissa on tosin vielä kysymyksiä, kuinka pitkälle yhteiskunta on valmis hyväksymään tällaiset kokeilut ja sovellukset ja mitä eettisiä ongelmia ne aiheuttavat.

Sen sijaan yhdistetyn ja sekoitetun todellisuuden (AR) tekniikat ovat jo hypekäyrällä laskussa, ja niihin kohdistuvalle innostukselle ennustetaan jo rajua taantumista lähivuosina.

Neljäntenä trendinä on raportin mukaan teknologia tuleminen yhä inhimillisemmäksi, jotka laajentavat ja mahdollistat uusia tapoja elää, tehdä töitä ja hallita tiloja. Tähän kehitykseen liittyviä tekniikoita ovat 4D-tulostus, verkkoon yhdistetty koti, äly verkon reunalla (Edge AI), itseparantava järjestelmätekniikka, älykkäät työtilat ja ilmanäytöt.

Viidentenä trendinä on monin osin jo tuttu laaja IT-palvelutarjonta. Esimerkiksi massiivinen tietojenkäsittelykapasiteetti ei ole enää vain suurten organisaatioiden saavuttamisessa vaan pilvipalveluiden kautta myös kaikkien käytettävissä.

Lisäksi sillä on vaikutusta myös monien tuttujen tekniikoiden yleistymiseen. Erityisesti 5G: n ja  neuroverkkoon perustuvien laskentapiirien odotetaan nousevan kahden tai viiden vuoden aikana hyperkäyrän huipulle.

Lisää: Five Trends Emerge in the Gartner Hype Cycle for Emerging Technologies, Gartner 2018 (LINKKI)

Kuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!