Oulu kouluttamaan yhteistyörobottien osaajia

Oulun ammattikorkeakoulu aloittaa syksyllä uuden kollaboratiivisen cobotti-robotiikan osaajien koulutuksen. Kaksivuotinen erikoisosaamiskoulutus järjestetään opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamana. Cobotti-robotit voivat työskennellä yhteistoiminnassa ihmisten kanssa.

Uudenlainen cobotti-robotit sopivat yksinkertaisiin, toistuviin työvaiheisiin pienten ja keskisuurten sarjojen tuotannossa sekä palvelutoiminnassa. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi työstökoneen panostamiseen, erilaisten kappaleiden ja tuotteiden käsittelyyn, hitsaukseen tai vaikkapa hierontaan.

’’Meille tulee alueen yrityksistä niin paljon kysyntää kollaboratiivisten robottien osaajista, ettemme ole pystyneet vastaamaan kysyntään. Tämän koulutuksen tarkoituksena on vastata tähän yritysten huutoon’’, kertoo konetekniikan tutkintovastaava Timo Väyrynen Oulun ammattikorkeakoulusta.

Koulutus alkaa lokakuussa 2018 ja sen laajuus on 120 opintopistettä. Koulutus koostuu konetekniikan teorian ja käytännön opiskelusta. Koulutuksen viimeiset kuukaudet opiskelija tekee käytännön työharjoittelua yhteistyöyrityksessä, jossa opiskelija suunnittelee ja toteuttaa joustavan automaatioratkaisun yrityksen tarpeisiin.

Roboedu-täydennyskoulutus on tarkoitettu tekniikan alan korkeakoulutetuille työttömille tai työttömyysuhan alla oleville henkilöille. Koulutuksen tavoitteena on laajentaa työnhakijoiden teknillistä osaamista, erityisesti joustavan automaation käytännön osaamisessa.

Laajemmin suomalaiset tekniikan opinahjot ovat olleet kiinnostuneita cobotti-tyyppisistä yhteistyöroboteista ja ihminen-robottityötavoista sekä robottien suoraohjelmoinnista. Suurista robottinimistä ABB on aktiivinen cobottityyppisten käsivarsirobottien kehittäjä. Myös tanskalaistaustainen OnRobot valmistaa cobotti-tyyppisiä robotteja.

Lisää: Oulun ammattikorkeakoulun  (Oamk) Roboedu (LINKKI)

Kuvituskuva: OnRobot (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!