Lyijytinan myynti kuluttajille on laitonta – ei ammattilaisille

Lyijyn ja lyijyseosten kuten juottamisessa käytetyn kymmeniä prosentteja lyijyä sisältävän perinteisen lyijytinan myynti on ollut kiellettyä maaliskuusta alkaen. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan kaupoissa ja verkkokaupoissa on silti edelleen myynnissä lyijyä sisältäviä juotostinoja.

Monissa kaupoissa on Tukesin mukaan myynnissä edelleen sellaisia juotostinoja, jotka sisältävät lyijyä kymmeniä prosentteja. Kuluttajille myytävät kemikaalit, kuten juotostinat, eivät saa sisältää lyijyä hiukkaskoosta riippuen 0,03 tai 0,3 % tai enemmän.

Tieto juotostinan koostumuksesta löytyy pakkausmerkinnöistä sekä käyttöturvallisuustiedotteesta (lyijyn kemiallinen merkki on Pb).  Lyijyä sisältäviä kemikaalituotteita ei saa myydä kuluttajille ollenkaan, eikä myöskään antaa maksutta. Lyijyn käytölle on olemassa korvaavia aineita, esimerkiksi tina-hopeaseoksia tai erilaisia kupariseoksia.

Lyijyä sisältäviä kemikaaleja saa edelleen myydä ammattilaisille. Ne pitää pakata ja merkitä vaaralliseksi kemikaaliksi. Tämä tarkoittaa, että pakkauksessa on varoitusetiketti, jossa on suomeksi ja ruotsiksi muun muassa vakavaa terveysvaaraa osoittava varoitusmerkki ja -tekstit.

Lyijyä sisältävien kemikaalien lisäksi lyijy on jo aiemmin kielletty monenlaisissa esineissä.

Lyijyn käyttöä on rajoitettu myös sähkö- ja elektroniikkalaitteissa. Jos tuote on saatettu markkinoille ennen 1.7.2006, sen saa korjata lyijyllisellä juotoksella, mutta myöhemmin markkinoille saatetut laitteet on korjattava RoHS-lainsäädännön mukaisilla osilla.