World Challenge Finland: Satelliittidatalla torjutaan ilmastomuutosta – voitto Britanniaan

Suomessa kilpailtiin torstaina, kuka parhaiten hyödyntää Nasan ja ESA:n satelliittidataa ilmastonmuutoksen torjumiseen. Yksi finaaliin päässeistä oli  kaukokartoitussovelluksen tehnyt Terramonitor (aiemmin Satellio). Voiton vei  lopulta maastopaloja ennakoiva palvelu Wildfire Aware. Katso videolta miten palvelu toimii.

YK:n innovaatiokilpailun finaali huipentui torstaina Espoossa. Kehittäjät esittelivät avoimeen satelliittidataan perustuvat sovelluksensa, joilla ratkaistaan YK:n kestävän kehityksen agendan mukaisia globaaleja ongelmia.

Esillä oli sovelluksia, joiden avulla esimerkiksi ennakoidaan ja estetään metsäpaloja syttymästä, valvotaan ja estetään vieraslajien leviämistä maatalouteen ja monitoroidaan siitepölyn leviämistä allergikkojen avuksi.

Parhaiden kilpailutöiden esittelyn ja palkitsemisen lisäksi finaalitapahtumassa tutustutiin myös kovassa nosteessa olevaan suomalaiseen avaruusosaamiseen. Sen kansainvälistymiseen saadaan Business Finlandin lisäksio vetoapua myös ministeritasolta.

YK julkisti World Challenge Final -tilaisuudessa myös Aalto-yliopistoon sijoittuvan UNTIL-innovaatiokeskuksen (United Nations Technology Innovation Lab).

”Tällainen tapahtuma toimii osaamisemme näyteikkunana ja houkuttelee maailmalta parhaita toimijoita Suomeen. Samalla suomalaisille yrityksille tarjoutuu uusia tilaisuuksia päästä mukaan alan kansainvälisiin hankkeisiin”, totesi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner jo ennen loppukisaa.

 Pääpalkinto Wildfire Aware -palvelulle – PÄIVITETTY 30.8.2019

Pääpalkinnon voittanut Wildfire Aware hyödyntää eri lähteistä saatavaa säädataa ja muodostaa koneoppimisen avulla ennusteita, joiden avulla voidaan ennakoida maastopalojen syttymistä ja siten ehkäistä ja minimoida palojen aiheuttamia vahinkoja.

Voittaneen palvelun takana on  brittiläisen Yorkin yliopiston matematiikan ja tietojenkäsittelytieteen opiskelijoista koostunut joukkue. Wildfire Aware sai lisäksi kilpailun yhteistyökumppanina toimineen Microsoftin erikoispalkinnon parhaana Azure-pilvipalvelun käyttäjänä.

Mobiilista astronauttien koulutusohjelmastaan tunnettu suomalainen Space Nation luovutti oman erikoispalkintonsa Aalto KitSat -koulutussatelliitille, jonka toimintaa opiskelijat voivat reaaliaikaisesti ohjata ja kerätä dataa avaruudesta.

Yksi torstain finaaliin päässeistä suomalaisyrityksistä oli kaukokartoitussovelluksen tehnyt Terramonitor (aiemmin Satellio).

Niin ikään World Challenge -kilpailun yhteistyökumppanina toimineen Vaisalan omassa haasteessa etsittiin uusia työkaluja ilmansaasteiden vähentämiseen. Tässä kategoriassa parhaana palkittiin Environment Channel -palvelu, joka visualisoi taidokkaasti muun muassa ilmanlaatuun liittyvää dataa.

Maanmittauslaitoksen erikoispalkinto puolestaan meni Global Traffic Forecast -palvelulle.

Kilpailun palkintoina oli rahaa, tavarapalkintoja sekä mahdollisuus esitellä kilpailutöitään potentiaalisille yhteistyökumppaneille. Space Nationin luovuttama erikoispalkinto oli kymmenien tuhansien eurojen arvoinen mahdollisuus lähettää oma laite kansainväliselle avaruusasemalle.

Kilpailun keskiössä oli NASA:n ja ESA:n tarjoama avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalinen maapallo WorldWind, jonka päälle voidaan lisätä kerroksiksi mitä tahansa dataa. Globaali kilpailu järjestettiin nyt kuudennen kerran.

TAUSTAA: World Challenge Finland -kilpailun järjestävät Digital Forum Finland ja Ultrahack. Partnereina ovat Business Finland, ESA Business Incubation Center Finland, Turku Business Region, EIT Digital, Ilmatieteen laitos, Maanmittauslaitos, Nokia, CGI, Espoo Marketing, Reaktor Space Lab, GISdevio, Helsingin kaupunki, Vantaan kaupunki, Aalto-yliopisto, Microsoft, Aalto Startup Center, Vaisala, IBM Suomi, Helsingin yliopisto, Clarion Helsinki, SSF, Space Nation, FLIC, Halti ja Finnair.

Lisää: World Challenge Final -kisan kaikki sovellukset (LINKKI) ja Wildfire Aware-video (LINKKI, Youtube)

Kuvat: Wildfire Aware ja Terramonitor

Uutinen päivitetty 30.8.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!