MyData2018 kokosi 700 data-asiantuntijaa – kotipaikka Suomeen

Tänään Helsingissä päättyneen Mydata2018 tapahtuma keräsi yhteen yli 700 data-asiantuntijaa ja aktivistia yli 30 maasta. Tapahtumassa päätettiin myös, että liikettä hallinnoiva MyData Global -järjestö rekisteröidään Suomeen.

”MyData -ajattelun tulisi levitä pohjoismaista globaaliksi siitä huolimatta, että sen soveltaminen on vaikeaa ilman tasa-arvoa ja lukutaitoa”, sanoi hollantilaisen Tilburg-yliopiston apulaisprofessori Linnet Taylor  konferenssin päätöspuheenvuorossaan.

”Vaikuttaa siltä, että ympäristö ja terveys ovat aloina nousseet eturintamaan MyData -sovelluksien kehittämisessä”, hän summasi lopuksi.

Henkilötietojen eettinen hyödyntäminen ja reilu datatalous ovat silti askeleen lähempänä toteutumistaan.

“Cambridge Analytica ja Facebook osoittivat miten suuri yhteiskunnallinen merkitys ihmisten henkilötietojen väärinkäytöllä voi olla. Meidän tavoitteemme on kääntää suunta niin, että henkilötiedoilla tuotetaan yhteiskunnallista hyvää kaikille”, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Viivi Lähteenoja.

Yhtenä konferenssin tavoitteena oli saada aikaan vuoropuhelu digitaalisia markkinoita hallitsevien jättien kuten Facebookin, Googlen, Amazonin ja Microsoftin kanssa.

Tosin kongressin osallistujien näkemykset jakautuivat siinä, voiko teknojätteihin luottaa ja kannattaako niihin yrittää vaikuttaa. Eräänä vaihtoehtona nähtiin se, että tulevaisuudessa digitaalisista palveluista maksettaisiin pikemmin rahalla, kuin luovuttamalla henkilötietoja.

Tapahtuman pääyhteistyökumppani oli tänä vuonna Suomen itsenäisyyden rahasto Sitra. Muita suomalaisia kumppaneita ovat muuun muassa Trafi, Suomi.fi, Business Finland, Tieto, YLE sekä Aalto-yliopisto ja liikenne- ja viestintäministeriö. Kansainvälisiä kumppaneita ovat esimerkiksi Google ja kansainvälinen tekniikan järjestö IEEE.

Seuraava MyData -konferenssi järjestetään 25.-27.9.2019.

Lisää: MyData-uutisointia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI). Kolmipäiväisen konferenssin ohjelmassa on 55 sessiota ja yli 130 puhujaa (LINKKI).